Hoger beroep Assange tegen uitlevering aan Zweden begonnen

Julian Assange komt aan bij de rechtbank in Londen. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Zojuist is Julian Assange opnieuw voor de Britse rechter in Londen verschenen. De WikiLeaks-oprichter vecht in hoger beroep bij de Royal Court of Justice in Londen zijn uitlevering naar Zweden aan.

De Zweedse justitie verdenkt de Australiër van dwang, aanranding en verkrachting van twee vrouwen in augustus 2010. Seks zonder condoom, waarvan sprake zou zijn geweest, kan in Zweden een vorm van verkrachting zijn waarop maximaal vier jaar celstraf staat.

Op 24 februari oordeelde de Britse rechter dat Assange uitgeleverd kon worden aan Zweden. De WikiLeaks-voorman ging in beroep en verblijft sindsdien onder huisarrest in een villa in Oost-Engeland.

Nieuw juridisch team

Correspondent Titia Ketelaar schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat de Wikileaks-oprichter zich vandaag gewapend heeft met een nieuw juridisch team:

Mensenrechtenadvocaten Gareth Peirce, die eerder Guantánamo-gevangenen vertegenwoordigde, en Ben Emmerson pleitten namens Assange. Hij zou ontevreden zijn geweest over zijn eerdere verdediging, toen de strategie was om het Zweedse rechtssysteem aan te vallen. Dat viel niet alleen slecht bij de Zweden, maar ook bij veel van Assange’s aanhangers die het Scandinavische land als een voorbeeld van democratie zien.

NOS-correspondent Arjen van der Horst doet op Twitter verslag van het hoger beroep:

Twitter avatar NOSLondon Arjen van der Horst Advocaat #Assange zegt dat beschuldigingen niet voldoende zijn voor het uitvoeren van een Europees Arrestariebevel. #wikileaks

En:

Twitter avatar NOSLondon Arjen van der Horst Hoger beroep #Assange loopt morgen af. Verwachting is dat High Court niet meteen oordeel velt. Kan misschien dagen of zelfs weken duren.

Als de rechter besluit dat Assange uitgeleverd moet worden aan Zweden, zal hij naar het Britse Hooggerechtshof of het Europese hof voor de Rechten van de Mens stappen, meldde persbureau Reuters.

Twee andere foto’s van de aankomst van Assange bij de rechtbank in Londen:

Foto AFP / Leon NealFoto AFP / Leon Neal

Foto AP / Sang TanFoto AP / Sang Tan