Assad niet meer legitiem, zeggen VS na aanval

De Syrische president Bashar al-Assad heeft wat de Verenigde Staten betreft zijn legitimiteit verloren. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gisteren nadat honderden aanhangers van het Syrische regime de ambassades van de VS en van Frankrijk in Damascus hadden aangevallen. Clinton had zich niet eerder zo scherp uitgelaten over president Assad sinds het protest tegen zijn regime half maart begon.

Bij de Amerikaanse ambassade gooiden de aanvallers de ramen in en spoten ze op de muren dat de Amerikaanse ambassadeur „een hond” is. Bewakers van de Franse ambassade schoten met scherp om te verhinderen dat het gebouw werd bestormd. Parijs veroordeelde de bestorming als een „schaamteloze schending” van het internationaal recht.

De aanvallen, waarvoor de daders met bussen werden aangevoerd, volgden op een niet door Damascus geautoriseerd bezoek van de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford en zijn Franse collega aan de stad Hama, vorige week. Dat bezoek kwam na massaprotesten in Hama en was volgens Washington bedoeld om „absoluut duidelijk te maken dat we naast die Syriërs staan die hun recht uitoefenen om zich uit te spreken voor verandering”. Volgens Damascus ging het om „opruiing”.

Clinton zei gisteren dat Assad de beloften van hervorming niet is nagekomen en „niet onmisbaar” is. „We hebben absoluut geen enkel belang bij zijn aanblijven”, zei ze. Toch verwachtte niemand in Washington of Parijs dat de scherpere taal de inleiding vormt op gewapende actie. De Franse minister van Defensie, Gérard Longuet, zei in een vandaag verschenen interview met Le Figaro dat luchtaanvallen op Syrië „absoluut niets zullen oplossen”. Hij achtte de de situatie onvergelijkbaar met die in Libië, waar de NAVO sinds maanden luchtaanvallen uitvoert op regeringsdoelen, officieel om de burgerbevolking te beschermen tegen het regime. Longuet zei wel dat de VN-Veiligheidsraad zich nu over Syrië moet uitspreken. Tot dusverre blokkeren Rusland en China een resolutie die overheidsgeweld tegen betogers veroordeelt. (AFP, AP, Reuters)