Alpaca's hoeden schapen

De schapen in het Almeerse natuurgebied Kromhoutpark zijn in goede handen. Geen herder, geen honden, maar drie alpaca’s bewaken de kudde. De wollige neefjes van de lama, oorspronkelijk uit Chili en Peru, lopen het hele jaar bij de kudde. „Ideaal”, vindt boswachter Herman Hake van Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied. „De alpaca’s beschermen de lammetjes tegen vossen.”

Een broodjeaapverhaal? Hake weet zeker van niet. „Voorheen verloren we jaarlijks eenderde van de aanwas: vijftig tot zestig lammetjes op een kudde van 200 schapen. Ja, we wisten zeker dat het om vossen ging. Dat kun je zien aan de kadavers. Nu is het verlies verwaarloosbaar.”

Het Kromhoutpark, 200 hectare groot, is een waterrijk natuurgebied met dijkjes en meidoornhagen. De kudde Duitse zwartkoppen helpt het landschap open te houden. Maar in Flevoland leven relatief veel vossen, die best een lammetje lusten. In Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Australië weten schapenboeren wel raad met dit probleem: een paar alpaca’s in de wei doen wonderen. „Het zijn gigantisch eigenwijze beesten”, vertelt Hake. „Zodra zich een vos vertoont, rennen ze erop af en de vos neemt de benen.”

Het succes hangt van veel factoren af: aantal schapen per alpaca, leeftijd en ervaring van de alpaca, aard van het terrein, dichtheid en aard van de roofdieren, etcetera. Officiële statistieken zijn er niet. Maar kenners op internetfora zijn erg enthousiast. Staatsbosbeheer is ook tevreden. En ja, de alpaca’s kunnen het goed vinden met de schapen. Hake: „Ze slapen rug aan rug. Supermooi om te zien. Eén grote familie.”