‘Noord-Afrikaanse tak Al-Qaeda smokkelt wapens uit Libië’

Frattini op 21 juni in het Italiaanse parlement. Foto Reuters / Tony Gentile

Islamitische militanten van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda profiteren van de aanhoudende strijd in Libië. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken slagen zij er door de chaos in het land in wapens uit het land te smokkelen.

Minister Franco Frattini zei vanmiddag op een persconferentie in Algerije, een buurland van Libië, dat militanten van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb profiteren van het voortgaande geweld tussen troepen van Moammar Gaddafi en de opstandelingen en de NAVO-landen. Hoewel er eerder berichten waren over wapensmokkel door Al-Qaeda in Libië, is Frattini de eerste westerse minister die deze geruchten bevestigt.

Algerije heeft maanden geleden al gezegd dat Al-Qaeda wapens uit Libië smokkelt, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants. Ze gelooft zeker dat het klopt dat de islamitische terreurorganisatie wapens Libië uit probeert te smokkelen:

“Bij zo’n oorlog als in Libië is er een overvloed aan wapens, bijvoorbeeld in verlaten kazernes van het leger van Gaddafi. Daarvan wordt altijd een deel doorverkocht of gesmokkeld, door zowel Gaddafi’s troepen en de rebellen.”

Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb pleegt volgens Roelants regelmatig aanslagen in Marokko en Algerije en heeft zich naar haar zeggen gespecialiseerd in het ontvoeren van toeristen, waaronder veel Fransen. “De laatste maanden is er een escalatie in de gevechten tussen Afrikaanse legers en Al-Qaeda, maar dat heeft niet tot grote overwinningen van de legers geleid.”

Frattini’s Franse collega Alain Juppé zei vanochtend dat hij via gezanten van Gaddafi heeft begrepen dat de Libische leider bereid is om af te treden. De Libische premier Baghdadi al-Mahmoudi beweerde vanochtend in de Franse krant Le Figaro dat Gaddafi klaar is om “de beslissing van het Libische volk te respecteren”.