Affaire-Hooijmaijers lijkt nog groter

Er lijkt maar geen einde te komen aan de geruchten over omkoping rond oud-gedeputeerde Hooijmaijers. ‘Ik word gepiepeld’.

Ton Hooijmaijers van Noord-Holland en Chipshol-directeur Peter Poot Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070216
Ton Hooijmaijers van Noord-Holland en Chipshol-directeur Peter Poot Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070216

Commissaris der koningin Johan Remkes noemde het gisteravond operatie ‘schoon schip’. De provincie Noord-Holland, zo kondigde Remkes aan, zal álle ontwikkelingsprojecten waar voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers (2005-2009) mee te maken heeft gehad, laten onderzoeken.

In 2009 moest Hooijmaijers, namens de VVD gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening en Financiën, aftreden naar aanleiding van het schandaal rond de IJslandse Landsbanki Bank, waarmee de provincie tientallen miljoenen euro's verloor. Maar twee jaar na zijn aftreden is de voormalig gedeputeerde nog steeds een belangrijk gespreksonderwerp op het provinciehuis in Haarlem.

Vorig jaar deed het Openbaar Ministerie huiszoeking bij Hooijmaijers, en legde voor 1,8 miljoen euro beslag op zijn bezittingen. Tegelijkertijd werden zes bedrijven, waaronder bouwbedrijf Van Erk, doorzocht. In een summier persbericht liet het Landelijk Parket weten dat Hooijmaijers wordt verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping.

Een jaar later is nog niet duidelijk of justitie de verdenkingen hard kan maken. Maar de geruchtenstroom over het verleden van Hooijmaijers is sinds vorig jaar nimmer gestopt. De VVD’er werd in verband gebracht met mogelijke malversaties rond Schiphol, rond het KNSF-terrein bij Muiden en met mogelijk dubieuze afspraken rond het Wieringerrandmeer, een (inmiddels afgeblazen) ontwikkelingsproject in de kop van Noord-Holland.

Door de aanhoudende geruchten over corruptie kwamen de plannen voor gebiedsontwikkeling van de provincie in een kwade reuk te staan. Statenleden vroegen zich af of de nieuwbouwplannen wel konden worden doorgezet. Het provinciebestuur besloot daarop de twee belangrijkste projecten, Wieringerrandmeer en een groot project in de Bloemendalerpolder, tegen het licht te houden. Een eerste ‘quick scan’ leverde geen aanwijzingen op van onregelmatigheden. Desondanks besloot gedeputeerde staten dat beide dossiers verder moesten worden uitgezocht. De resultaten zouden binnenkort bekend worden gemaakt.

Inmiddels is er al weer commotie rond een volgend project. Het gaat om de ontwikkeling van het bedrijventerrein ‘Distriport’ bij Hoorn, onder de rook van Berkhout. Een actiegroep kreeg met een beroep op de Wet openbaar bestuur een aantal documenten in handen. Uit de stukken bleek dat Hooijmaijers in 2007 een ‘side letter’ had getekend met twee vastgoedontwikkelaars en het ontwikkelbedrijf van de provincie over eventuele winst. Deze sideletter, zo stelt de provincie inmiddels, was niet bekend bij andere gedeputeerden en viel buiten Hooijmaijers’ mandaat. De afspraken waren bovendien in strijd met advies van ambtenaren.

Hooijmaijers zegt helemaal niet op eigen houtje te hebben gehandeld. „Conform alle afspraken is het contract gesloten, in het bijzijn van twee CDA-gedeputeerden.”

Hij begrijpt niet waar alle commotie vandaan komt. „Ik word gepiepeld. Het is weer komkommertijd en hup, ik ben weer aan de beurt.” Hij heeft niemand horen zeggen wat er niet deugt aan het contract voor Distriport. „Het gaat voortdurend over mijn bestuursstijl. Wat is dat dan?”

Commissaris van de koningin Johan Remkes omschreef die bestuursstijl gisteren. „Het was een tijd waarin bestuurders te los aan de teugel liepen.”