5 redenen om uit te gaan

Photo: Andrew Stuart - FutureG>

1 theater

When the shit hits the fan

Amsterdam-Noord: NDSM-werf. Tijd: 20.30u. www.overhetij.nl

Annechien de Vocht en Lotte Bos (YoungGangsters) brengen op het Over het IJ Festival de voorstelling ‘When the shit hits the fan’, over de nooit afnemende lust van de mens naar geweld. Met films als Kill Bill, Machete en Snatch als belangrijkste inspiratiebronnen zorgen de Young Gangsters voor een humoristische, kitscherige vechtvoorstelling.

2 video & fotografie

Richard Kern

Amsterdam: Volkskrantgebouw. T/m 22 juli, geopend ma-vr 14.00-17.00u. www.planetart.nl

Een solo-expositie van filmer en fotograaf Richard Kern (New York), met een overzicht van zijn oeuvre vanaf de jaren tachtig. Uit die tijd stammen de rauwe underground en controversiële zwart-witfilms die Kern maakte met Lydia Lunch, Henry Rollins en Kembra Pfahler. Bekend werd Kern vooral met videoclips voor Sonic Youth en Marilyn Manson. Zijn recente werk bestaat uit foto- en videowerk van jonge meisjes die in sexy poses voor de webcam figureren en masturberen, of wiet roken terwijl ze poseren voor de camera. Zijn werk bevat veel subversieve en gewelddadige elementen en wordt regelmatig aangeduid als kunst, kitsch of pornografie.

3 mode expositie

The Mirror Has Two Faces

Arnhem: Museum voor Moderne Kunst. T/m 16 okt, geopend di-vr 10.00-17.00u, za & zo 11.00-17.00u. www.mmkarnhem.nl

Een Alice-in-Wonderlandachtige tentoonstelling over de modeontwerpers Truus en Riet Spijkers. Niet alleen een weerspiegeling van alle collecties die het duo Spijkers en Spijkers de afgelopen tien jaar heeft ontworpen, maar ook een rondgang langs hun ideeën, gedachten, grote voorbeelden en inspiratiebronnen.

4 film

Harry Potter Marathon

Enschede, Groningen, Haarlem, Huizen, Nieuwegein, Rotterdam en Utrecht. Tijd: 21.15u. Kaarten: 15 euro (aan de kassa). www.bioswolff.nl

Wolff Bioscopen organiseert vanavond in acht bioscopen een Harry Potter Marathon. De marathon gaat om 21.15 uur van start met Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 2D. Aansluitend is Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 voor het eerst in Nederland te zien in 3D.

5 muziek

Slayer + Pestilence

Eindhoven: Effenaar, Grote zaal. Tijd: 20.00/21.00u. Kaarten: 46 euro. www.effenaar.nl

De Amerikaanse trashmetalband Slayer begon in de jaren tachtig als coverband van Judas Priest en Iron Maiden, maar is uitgegroeid tot één van de grote vier, naast Metallica, Megadeth en Anthrax. Eind 2009 verscheen hun meest recente (elfde) studioalbum World Painted Blood. In het voorprogramma staat de Nederlandse metalband Pestilence.