Zuid-Soedan wordt het 193ste lid van de VN

A man with his head painted in the colours of South Sudan's national flag attends the Independence Day celebrations in the capital Juba, July 9, 2011. Tens of thousands of South Sudanese danced and cheered as their new country formally declared its independence on Saturday, a hard-won separation from the north that also plunged the fractured region into a new period of uncertainty. REUTERS/Thomas Mukoya (SOUTH SUDAN - Tags: SOCIETY POLITICS) REUTERS

De Republiek Zuid-Soedan, die zaterdag onafhankelijk werd, zal de 193ste lidstaat van de Verenigde Naties worden. De Veiligheidsraad zal naar verwachting op 13 juli adviseren Zuid-Soedan lid te maken. De volgende dag zal de Algemene Vergadering het land dan als lidstaat toelaten. Dat betekent dat Zuid-Soedan door een grote meerderheid van de VN-leden (minstens 169) wordt erkend als onafhankelijk. Het laatste land dat die eer toekwam was Montenegro, dat zich in 2006 losmaakte van Servië. Sinds de oprichting van de VN in 1945 is het aantal leden, en dus onafhankelijke landen, flink toegenomen. Dat komt vooral door dekolonisatie en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 1945 telden de VN nog maar 51 leden. Er is ook een groep van niet algemeen erkende landen die dus geen VN-lid zijn. Daartoe behoort bijvoorbeeld Kosovo, dat in 2008 de onafhankelijkheid van Servië uitriep. Dit land wordt slechts erkend door 76 van de 192 VN-leden. Spanje bijvoorbeeld weigert erkenning van Kosovo, dat zich tegen de zin van Servië afscheidde, omdat het bang is dat de Basken dan hoop krijgen op een zelfstandig Baskenland. (NRC)