Zo ziet het eruit als je moet vechten

Katrien Franken nodigde twaalf mensen met kanker uit om zich bloot te geven.

Het resultaat is een ingrijpende serie portretten van strijdende mensen.

DEZE FOTO NIET MEER GEBRUIKEN. FOTO IS GEMAAKT LOUTER EN ALLEEN VOOR DIT ARTIKEL!!!

Negen foto’s van kankerpatiënten. Naakt en ziek: kwetsbaarder kun je haast niet afgebeeld zijn, zou je denken. Toch is dat niet wat de foto’s van Katrien Franken uitstralen: ze doen geen beroep op medelijden. Sommige van de gefotografeerden staan er breeduit bij, een ander maakt zich juist kleiner, maar allen staan ze daar redelijk zelfbewust, en opvallender: ze zijn bezig met een krachtsinspanning.‘Kanker is topsport’ is de leus van een bewustwordingscampagne van de Stichting Tegenkracht, waarvan de posters sinds eind mei door heel Nederland te zien zijn.

Katrien Franken (1971) koos een andere benadering: twaalf mensen – vijf mannen en zeven vrouwen, allemaal met verschillende soorten kanker – kwamen bij haar in de studio in Amsterdam. Sommigen waren bezig met hun genezingsproces, anderen zaten nog midden in de behandeling. Elk werd voor de foto gevraagd zich zoveel mogelijk in te spannen om de interne strijd te verbeelden.

In 2009 werd bij Katrien Franken zelf borstkanker geconstateerd en zo kwam ze in aanraking met de Stichting Tegenkracht, een stichting die door middel van sport kankerpatiënten lichamelijk sterker wil maken om de behandeling aan te kunnen. Franken werd gevraagd de campagne te fotograferen maar koos ervoor om er een persoonlijk project van te maken. Zelf was ze inmiddels 6 chemokuren en 33 bestralingen verder. De foto’s zouden moeten tonen dat het bij kanker niet om medeleven gaat, maar om kracht. Franken: „Het lichaam vraagt en kan geven, dat wil ik laten zien. Het werken eraan was heel indrukwekkend. De halve dag die ik per persoon doorbracht voor de fotografie sprak ik met hen over hun proces, beleving, behandelingen, het leven. Het waren zes intense dagen, die ook bij hebben gedragen aan mijn eigen verwerkingsproces. Het fotograferen gaf me de mogelijkheid de periode van mijn borstkanker af te ronden.”

Helaas is één van de patiënten, Monica Buitenlaar, in mei 2011 overleden. „Ik had gehoopt dat ze het resultaat nog zou zien.”

www.katrienfranken.com en stichtingkankerensport.nl