Zijn er nadelen van een lange zomerstop?

De zomerstop heeft, afgezien van gefrustreerde thuisblijvers, allerlei gevolgen.

Ouders die werken, hebben moeite met het vinden van een oppas. Dan gaat het kind maar weer een dagje mee naar kantoor met papa. Een lange zomervakantie is voor kinderen ook niet altijd goed. Een aantal weken geen les zorgt voor ‘zomerverlies’ bij sociaal zwakkere schoolkinderen, betogen de Inspectie van het Onderwijs en de Onderwijsraad al jaren. In tegenstelling tot kinderen uit ‘kansrijke’ milieus gaan zij tijdens de zomermaanden namelijk niet op taal- of sportkamp en lezen ze geen boeken. En ze oefenen niet met hun ouders sommetjes, iets wat veel scholen ouders voorschrijven. Het gevolg: in september zijn ze veel kwijt van wat ze hebben geleerd.

Dan het bedrijfsleven. Daar ligt de productiviteit in de zomer een stuk lager dan in de rest van het jaar. Veel mensen zijn niet of slecht bereikbaar, facturen blijven wekenlang ongeopend op bureaus liggen en het is überhaupt lastig een bedrijf te runnen als een deel van je personeel op vakantie is of met een aandachtvragend kind op kantoor verschijnt.

Verder zijn de prijzen voor vakanties in de zomer vele malen hoger dan buiten het seizoen. Het feit dat het overgrote deel van de Nederlanders nog altijd in de zomer op vakantie gaat, stuwt de prijzen flink omhoog. Wie in juli of augustus acht dagen naar een all-in resort in Egypte gaat, betaalt pakweg 800 tot 1.000 euro. In september kost dezelfde reis ongeveer 600 euro.