‘Zeker acht doden bij enorme explosie marinebasis Cyprus’

Emergency personnel stand near a destroyed fire engine and bodies at the scene of a large explosion at a military base in southern Cyprus July 11, 2011. At least eight people were killed and dozens injured in a massive blast which ripped through the Evangelos Florakis navy base in Cyprus on Monday and shut down the island's largest power plant. REUTERS/Andreas Manolis (CYPRUS - Tags: MILITARY DISASTER)
Emergency personnel stand near a destroyed fire engine and bodies at the scene of a large explosion at a military base in southern Cyprus July 11, 2011. At least eight people were killed and dozens injured in a massive blast which ripped through the Evangelos Florakis navy base in Cyprus on Monday and shut down the island's largest power plant. REUTERS/Andreas Manolis (CYPRUS - Tags: MILITARY DISASTER) Hulpverleners naast een verwoeste brandweerwagens na de grote explosie op een militaire basis op Cyprus. Foto Reuters/Andreas Manolis

Bij een “enorme explosie” op het terrein van een marinebasis op Cyprus zijn zeker acht en mogelijk elf doden gevallen. Dat heeft staatspersbureau Cyprus News Agency (CNA) vanochtend gemeld.

De explosie trof de belangrijkste marinebasis van het Grieks-Cypriotische leger op het mediterrane eiland, de Evangelos Florakis. Naast de doden zijn er volgens militaire bronnen tientallen gewonden gevallen. Ook is de grootste elektriciteitscentrale van het land door de explosie uitgevallen. Verder heeft de explosie naar verluidt grote schade aangericht aan omliggende huizen.

De mogelijk elf doden zouden vijf brandweerlieden, vier militairen en twee matrozen zijn, aldus CNA, die zich baseert op militaire bronnen. Een politiewoordvoerder zei tegen het staatspersbureau dat twee van de 98 containers met munitie rond vijf uur vannacht zijn ontploft. Het zou gaan om wapens die Cyprus in 2009 onderschepte op een schip dat op weg was van Iran naar Syrië. Het is nog onduidelijk waarom de containers zijn ontploft.