VS trekken financiële hulp Pakistan deels in

Opschorting hulp tekent verslechterende relatie tussen beide landen.

De Verenigde Staten korten de militaire hulp aan Pakistan met zo’n 800 miljoen dollar. Het land ontvangt jaarlijks 1,3 miljard dollar van de VS. Dat hebben regeringsfunctionarissen gisteren bevestigd, na een primeur van The New York Times. De krant meldde eerder dat het zou gaan om een bedrag van 550 miljoen.

De stafchef van het Witte Huis, William Daley, bevestigde in het actualiteitenprogramma This Week dat het gaat om bedrag van 800 miljoen. Volgens hem hebben recente beslissingen van de Pakistaan regering ertoe geleid een deel van de financiële hulp, die bedoeld is voor militaire doeleinden, op te schorten.

Washington is boos dat Pakistan onlangs de Amerikaanse militaire trainers het land uit zette en een Amerikaans opleidingsprogramma voor paramilitairen sloot. Ook zijn de VS niet te spreken over de manier waarop het land islamitische extremisten aanpakt. Vorige week beschuldigden Amerikaanse regeringsfunctionarissen de Pakistaanse geheime dienst van de moord op de Pakistaanse journalist Syed Saleem Shahzad. Hij had pijnlijke onthullingen gedaan over infiltratie van extremisten in het Pakistaanse leger.

De Amerikanen betalen Pakistan voor het posteren van 100.000 militairen langs de grens met Afghanistan. Ze moeten daar de Talibaan en andere militanten bestrijden. Ook worden trainingen van het leger en militair materieel gefinancierd.

De verhoudingen tussen Pakistan en de VS staan al enige tijd onder vergrote druk. Vorig jaar schoot een CIA-agent in Lahore twee Pakistanen neer. En de Amerikanen waren verbijsterd dat Al-Qaeda-leider Osama bin Laden jarenlang onopgemerkt in een Pakistaanse villa woonde. Op 3 mei gingen er al stemmen op in het Amerikaanse Congres om de hulp aan Pakistan stop te zetten. (NRC)