VS staken fors deel hulp aan Pakistan

De Verenigde Staten schorten een fors deel van de militaire hulp aan Pakistan op. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Het betreft een bedrag van ongeveer 800 miljoen dollar (561 miljoen euro) aan geld en in de vorm van training. Dat is ruim eenderde van het totale Amerikaanse budget voor militaire hulp aan Pakistan van ruim twee miljard dollar.

Het besluit markeert een nieuw dieptepunt in de betrekkingen tussen de twee landen. Het is de reactie van de Amerikaanse regering op het recente, gedwongen vertrek van Amerikaanse militaire trainers en geheimagenten uit Pakistan. Formeel zijn de VS en Pakistan elkaars bondgenoten in de strijd tegen terrorisme, maar al geruime tijd heeft onderling wantrouwen de overhand. De VS verwijten Pakistan dat het niet de confrontatie wil aangaan met de Afghaanse Talibaan op zijn grondgebied. Het vermoedt zelfs dubbelspel in bepaalde kringen van Defensie en inlichtingendiensten.

Pakistan voelt zich vernederd door de geheime Amerikaanse commandoaanval waarbij Osama bin Laden werd gedood, begin mei in de garnizoenstad Abbottabad. Eerder waren de spanningen al opgelopen door de affaire rond CIA-agent Raymond Davis, die in januari in Lahore twee Pakistaanse geheimagenten doodschoot. Afgelopen vrijdag reageerde de Pakistaanse regering woedend op de uitlating van de Amerikaanse stafchef Mike Mullen: ook hij denkt dat de Pakistaanse militaire geheime dienst ISI zit achter de recente moord op de prominente journalist Saleem Shahzad.

Pakistan heeft nog niet gereageerd op de vermindering van de hulp. De VS hebben tot nu toe steeds gezegd Pakistan als een belangrijke strategische bondgenoot te beschouwen. Dat standpunt hbben ze nog steeds, maar de Amerikaanse regering wil zich bezinnen op de nieuwe aanpak.