Vrouw ontvoerd, media zwegen op verzoek politie

Een 57-jarige vrouw is vannacht bevrijd, nadat ze een nacht eerder was ontvoerd. Eén man die werd verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering pleegde zelfmoord toen de politie hem wilde aanhouden. Drie anderen zijn gearresteerd. Dat heeft de politie in Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt.

De vrouw is zelf geen bekende van de politie, maar de ontvoering speelt zich volgens de politie wel af in het criminele milieu. Volgens stadszender AT5 zou het gaan om de moeder van Mike van O. Die is in het verleden veroordeeld voor een overval, wapenbezit, bedreiging en oplichting.

De vrouw werd in de nacht van zaterdag op zondag meegenomen uit een flat in Amsterdam Nieuw-West en vannacht omstreeks drie uur teruggevonden „in het midden van het land”, aldus de politie. Ze verkeert in goede gezondheid.

Bij de vrouw werd één verdachte aangehouden; in een woning in Den Haag twee anderen. Daar pleegde een vierde verdachte zelfmoord met een vuurwapen. De rijksrecherche is een onderzoek begonnen, zoals gebruikelijk is wanneer er doden vallen bij een politieactie. Bij de arrestaties zijn twee wapens aangetroffen. De politie sluit niet uit dat meer mensen zullen worden aangehouden in deze zaak.

In de nacht van de ontvoering raakten verschillende media op de hoogte van de ontvoering, maar zij maakten die op verzoek van de politie niet bekend. Misdaadfotograaf Cornelis Toorenspits had ’s nachts foto’s gemaakt van technisch onderzoek in de woning in Nieuw-West en die rondgestuurd aan al zijn afnemers, waaronder De Telegraaf, RTL Nieuws en regionale websites.

Een woordvoerder van de politie vertelt dat de familie van het slachtoffer, met de politie op de achtergrond, onderhandelde met de ontvoerders. Bekendmaking van de ontvoering zou het leven van de vrouw nog verder in gevaar hebben gebracht, beredeneert de politie. Alle media gingen daar, volgens de woordvoerder „na soms verhitte discussie” in mee. Alleen Toorenspits zelf twitterde over het voorval. Maar die had volgens de woordvoerder van de politie „blijkbaar niet genoeg wakkere volgers” die het bericht oppikten.