VN stemt in met terugtrekken VN-vredessoldaten uit Soedan

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem ingestemd met het terugtrekken van de VN-vredesmacht in Soedan die moest toezien op de uitvoering van het vredesverdrag van 2005 tussen het noorden en het zuiden.

Het mandaat voor de 10.400 UNMIS-soldaten liep op 9 juli ten einde, toen ook Zuid-Soedan zich officieel afsplitste van Soedan. De VN stemde vorige week in met een verlenging van de missie, maar deze werd afgewezen door de Soedanese president Omar al-Bashir. De VN-soldaten moeten zich voor 31 augustus terugtrekken.

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad riepen Bashir op om alsnog een verlenging van het mandaat te steunen, omdat nog niet alle afspraken uit het vredesverdrag van 2005 zijn nagekomen. De Amerikaanse VN-ambassadeur noemde een verlenging van het mandaat “essentieel voor de stabiliteit in de regio”.

Vorige maand braken in Zuid-Kordofan gevechten uit tussen het noordelijke leger en gewapende groepen die gelieerd zijn aan Zuid-Soedan. Volgens het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, OCHA, zouden bij gevechten huizen zijn platgebrand, landmijnen gelegd en op grote schaal humanitaire hulpvoorraden geplunderd zijn. Op 28 juni tekenden de twee landen een overeenkomst om de gewapende groepen te ontwapenen, maar drie dagen later liet Bashir weten dat zijn troepen door zouden gaan met hun militaire operaties in de regio.

De resolutie waarover de VN-Veiligheidsraad vandaag stemde, voorziet in de overdracht van materieel aan de nieuwe VN-missie in Zuid-Soedan, waar zo’n zevenduizend militairen aan mee zullen doen. Een deel daarvan wordt gestationeerd in de betwiste olierijke regio Abyei. Dit gebied is het voornaamste twistpunt tussen het noorden en zuiden van Soedan.