Vlaamse premier wil niet onderhandelen

De Vlaamse christendemocratische partij CD&V wil voorlopig niet onderhandelen over de vorming van een nieuwe Belgische regering. Gisteren zei de christen-democratische Vlaamse minister-president Kris Peeters dat de recente nota van formateur Elio Di Rupo „grondig moet worden aangepast vooraleer hij aanvaardbaar is voor Vlaanderen”, zo schrijven Belgische kranten.

Vorige week werd de nota van de Franstalige socialist Di Rupo al categorisch afgewezen door de grootste partij van België, de Vlaams-nationalistische N-VA geleid door Bart de Wever. Di Rupo diende daarop vrijdag zijn ontslag in bij koning Albert, maar die weigerde dat vooralsnog te accepteren en laste een ‘bezinningsperiode’ in.

CD&V staat nu onder druk om zonder de N-VA te onderhandelen over een nieuwe regering, nadat andere Vlaamse partijen juist positief hadden gereageerd op de nota-Di Rupo als onderhandelingsbasis. Open VLD, de Vlaamse liberalen, willen zonder de N-VA gaan praten over een regering. Maar CD&V, dat zich toenemend als Vlaamse partij profileert, vreest verder populariteitsverlies ten gunste van De Wever.

Het is onduidelijk hoe lang de bezinningsperiode zal duren, maar de houding van CD&V betekent dat de formatiepoging van Di Rupo vrijwel is gestrand. Een regeringscoalitie zonder zowel N-VA als CD&V wordt als onrealistisch gezien, omdat Franstalige partijen dan het overwicht zouden hebben. Al sinds de verkiezingen van juni vorig jaar wordt België bestuurd door een demissionaire regering.

Gisteren, daags voor de Vlaamse feestdag vandaag, hield N-VA-leider De Wever een toespraak waarin hij de Antwerpse schrijver Hendrik Conscience (1811-1883) huldigde vanwege diens bijdrage aan de vorming van het Vlaamse bewustzijn. Over de impasse zei hij: „De federale partijen hebben het recht niet om de status quo aan de Vlaming op te dringen.”