Vergunning Love Parade was illegaal

Een man loopt door de tunnels waar vorig jaar 21 mensen om het leven kwamen. Foto Reuters / /Ina Fassbender

De Love Parade in Duisburg, waarbij vorig jaar 21 mensen om het leven kwamen, had daar nooit gehouden mogen worden. De Duitse justitie laat vandaag weten dat de organisatie van het dansfeest in het stadscentrum geen vergunning verleend had mogen worden.

Diverse Duitse media melden dat later op de dag een toelichting wordt gegeven door de officier van justitie. De inhoud van de het vierhonderd pagina’s tellende tussenrapport is nog geheim uit privacyoogpunt ten opzichte van de beschuldigden. Er loopt een onderzoek naar zestien verdachten, waaronder ambtenaren. De aanklacht luidt doodslag en letsel door nalatigheid.

Het verlenen van de vergunning was volgens de aanklagers in strijd met de wet. Adolf Sauerland, burgemeester van Duisburg, is het hoofd van de vergunningverlenende instantie. Volgens de Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine neemt hij de “morele verantwoordelijkheid” voor de tragedie op 24 juli 2010 en maakte hij zijn excuses aan de slachtoffers.

De afronding van het onderzoek neemt nog enkele maanden in beslag. Dit heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid data en de ruim drieduizend getuigenverslagen die moeten worden verwerkt. Naast strafrechtelijke vervolging kan er ook schadevergoeding van miljoenen euro’s geëist worden. Eerder kwam het Duitse openbaar ministerie al met de bewering dat de politie bij de ramp in de fout is gegaan.