Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gemeenteraadslid Utrecht opgepakt in Israël

Het Utrechtse PvdA-gemeenteraadslid Gadiza Bouazani heeft 24 uur in een Israëlische cel doorgebracht. Dat bevestigt fractiegenoot Sytse Koopmans tegenover persbureau Novum.

Bouazani werd volgens Koopmans “in alle hectiek daar” tijdens een controle in Israël opgepakt. Zij zou mogelijk aangezien zijn voor een van de activisten van de Gazavloot. Koopmans kan dat echter niet bevestigen. Bouazani was onderweg om vrijwilligerswerk te doen in Palestijns gebied.

Op Israëlische vliegvelden werden vorige week al extra politieagenten ingezet om pro-Palestijnse activisten op te vangen die eigenlijk met een hulpvloot vanuit Griekenland naar de Gazastrook wilden uitvaren om Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken. De Griekse autoriteiten voorkwamen dit door een uitvaarverbod af te kondigen.

Volgens RTV Utrecht werd het raadslid gearresteerd omdat ze een Arabische achternaam heeft en er in haar vliegtuig ook Palestijnse activisten zaten. Ze zou van het weekend samen met 22 vrouwen zijn opgepakt en in een zwaarbeveiligde politiebus naar een gevangenis in Tel Aviv zijn gebracht. Bouazani is inmiddels weer vrijgelaten.

Vorige week keerde een Nederlandse delegatie die mee wilde varen met het hulpkonvooi naar de Gazastrook nog terug uit Corfu. Het lukte de twaalf Nederlanders niet de zee op te komen.

Vorig jaar ging een gelijksoortige hulpvloot op weg naar de Gazastrook. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando’s hun schip enterden.