Uitgelicht

Film

Jumanji (Joe Johnston, 1995, VS). Verfilming van kinderboek van Chris Van Allsburg moet het vooral hebben van de speciale effecten: een in drijfzand veranderende, golvende houten zoldervloer bijvoorbeeld. Kinderen ontdekken een gezelschapsspel dat een doos van Pandora blijkt te zijn: olifanten, neushoorns, reusachtige insecten, ander Afrikaans onheil én Robin Williams komen eruit tevoorschijn. RTL 8, 20.30-22.35u.

Les félins / Joy House (René Clément, 1964, Frankrijk). Frans filmdebuut van Jane Fonda is een aan de Côte d’Azur gesitueerde thriller over een pikante driehoeksverhouding. Vrouwenverslinder Alain Delon duikt onder in mysterieus, door Lola Albright en Fonda geleid tehuis voor daklozen. TV 5, 23.50-1.25u.

Informatief

WISO-Dokumentation: die Bank gewinnt immer! Jessica Staschen en Michael Cordero reizen door Europa om antwoord te zoeken op de vraag hoe banken zich na de kredietcrisis gedragen. In Londen zien ze hoe verliesgevende activiteiten via Bad Banks zijn weggesluisd en hoe de Londense bankwereld nu weer in feeststemming is. In Brussel en Berlijn wordt gesproken met politici die proberen om de bankwereld te reguleren. Tussendoor komen slachtoffers van banken aan het woord, zoals het gezin dat slachtoffer werd van de bank die een hypotheek terugeiste, en de gepensioneerde die pas op zijn honderdste weer geld krijgt. ZDF, 19.25-20.15u.

Goudzoekers: een goudmijn in je achtertuin. Martijn Kieft en Pieter van der Wielen willen rijk worden door het zoeken naar alternatieven voor de slinkende olie- en gasvoorraad. Daarom gaan ze op zoek naar de ideale boor voor het maken van een diep gat in hun achtertuin. Uit dat gat komt wellicht schaliegas of aardwarmte.Ned.2, 20.55-21.25u.

Bedankt en merci. Documentaire van Kat Steppe en Nahid Shaikh over een aantal volkscafés in de Belgische Westhoek. Een volkscafé is een café waar ooit veel volk naartoe kwam, maar waar de tijd lelijk heeft huisgehouden in klantenbestand en lijf en leden van de eigenaars: Gisèle, Alice, Julien en Lies. De jongste is 75, de oudste 89. Allemaal wachten ze, elke morgen opnieuw, ongeduldig op hun eerste klant. De documentaire schetst wat rest van de tijd van de geboende tegeltjes, de sanseveria’s, de toog met houten planchetten en de geur van verschaald bier en tabak. Erfgoed dat waarschijnlijk zal verdwijnen als de uitbaters zachtjes uitdoven.Canvas, 21.20-22.40u.

Musik als Waffe. De voormalige Panamese president Noriega werd in 1990 uit de Vaticaanse ambassade in zijn land ‘gebombardeerd’ met hardrock. Na enkele dagen blootstelling aan snoeihard afgespeelde Van Halen en de Howard Stern Show gaf hij zich over. No Touch Torture werd ook gebruikt in Irak en Guantánamo Bay. Christopher Cerf, componist van ruim tweehonderd liedjes voor Sesamstraat en filmmaker Tristan Chytroschek praten met een Amerikaanse soldaat die in Guantánamo gevangenen bewaakt heeft en gezien heeft hoe die na dagenlange blootstelling aan harde muziek doorsloegen. Ze gaan ook naar een concert van de rockband Drowning Pool, wiens ‘Bodies’ lijflied werd van VS-soldaten in Irak en Afghanistan en daar ook werd toegepast als foltermiddel. Er wordt gesproken met een slachtoffer van muziekfoltering en Cerf stelt zich vrijwillig bloot aan de marteling. Arte, 23.19-00.05u.

Nach dem Spiel. Vervolg op documentaire uit 1995 van Aysun Bademsoy over een voetbalteam dat bestond uit meisjes van Turkse afkost uit de Berlijnse wijk Kreuzberg. De vrouwen hadden niet alleen last van vreemdelingenhaat, maar ondervonden ook uit eigen kring weerstand van mensen die voetballende vrouwen onbehoorlijk vinden. Van die druk werden ze destijds sterker, maar van hun dromen van destijds – een eigen woning, een beroepsopleiding, zelfstandigheid – blijkt weinig terecht te zijn gekomen. Oorzaak: te weinig kennis van het Duits om in aanmerking te komen voor een opleiding. Wat overbleef: baantjes als schoonmaakster, kamermeisje. Door gebrek aan inkomsten moesten velen bij hun ouders blijven wonen. ZDF, 00.05-01.05u.

Amusement

Ze is van mij. Programma waarin mannen over vrouwen praten. Maxim Hartman en Waldemar Torenstra ontvangen in deze tweede aflevering zanger Rob de Nijs en presentator Filemon Wesselink en praten onder meer over de beste manier wanneer en hoe de man een vrouw kan, mag of moet aanraken.Ned.3, 21.21-22.00u.

Off the map. Amerikaanse dramaserie over de jonge artsen Lily, Mina en Tommy, die in een kliniek in de Zuid-Amerikaanse jungle komen te werken. Van de makers van Grey’s Anatomy en Private Practice, dus ook in deze serie zullen medische handelingen hand in hand gaan met de nodige romantische ontwikkelingen. Net 5, 20.30-21.25u.