Tour-rijder Aleksandr Kolobnev test positief op doping

Caption: The leading men, LtoR, Russia's Alexandr Kolobnev, Belgium's Romain Zingle, Netherland's Addy Engels (partly hidden), France's Cyril Gautier and Portugal's Rui Alberto Costa ride in a breakaway in the 189 km and eighth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Aigurande and Super-Besse Sancy, center France, on July 9, 2011. AFP PHOTO / JOEL SAGET
Caption: The leading men, LtoR, Russia's Alexandr Kolobnev, Belgium's Romain Zingle, Netherland's Addy Engels (partly hidden), France's Cyril Gautier and Portugal's Rui Alberto Costa ride in a breakaway in the 189 km and eighth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Aigurande and Super-Besse Sancy, center France, on July 9, 2011. AFP PHOTO / JOEL SAGET Alexandr Kolobnev (L) heeft in de eerste week van de Tour een positieve dopingtest afgelegd . Foto AFP / Joel Saget

Alexandr Kolobnev heeft in de eerste week van de Tour de France een positieve dopingtest afgelegd.

Dat meldt de Franse sportkrant l’Équipe. De Rus van Katusha zou zijn betrapt op het gebruik van hydrochloorthiazide, een vochtafdrijvend middel dat dopinggebruik kan maskeren. De analyse werd uitgevoerd door het laboratorium van Chatenay-Malabry.

De 30-jarige Kolobnev heeft het recht op een contra-expertise. Omdat het middel een maskeermiddel is, wordt de Rus niet voorlopig geschorst. De UCI spreekt echter de verwachting uit dat de Katusha-ploeg maatregelen zal nemen om “de Tour de France in alle rust verder te laten gaan”.

Kolobnev staat 69e in het klassement. Hij heeft een achterstand van 22.15 minuten op geletruidrager Thomas Voeckler.