Tennissers na nederlaag niet naar wereldgroep

De Nederlandse mannen verliezen in de Davis Cup met 3-1 van Zuid-Afrika.

Door de overwinning in Potchefstroom plaatste Zuid-Afrika zich voor de play-offs om een plek in de wereldgroep. Robin Haase, die Nederland vrijdag op een 1-0 voorsprong had gezet, verloor gisteren de vierde partij, van Kevin Anderson: 3-6, 6-3, 2-6 en 2-6. De vijfde partij, waarin Thomas Schoorel het zou hebben opgenomen tegen Rik de Voest, werd niet meer gespeeld.

Nederland speelde in 2009 voor het laatst in de wereldgroep, maar verloor toen direct met 5-0 van Argentinië. Nadat het jarenlang in de hoogste divisie van het landentennis vertoefde waren de Nederlandse tennissers vanaf 2006 langzaam weggezakt naar de lagere regionen.

In de Afrikaans/Europese-zone verdienden Israël, Zwitserland en Italië afgelopen weekeinde een plekje in de promotie-degradatiewedstrijden, die half september worden gespeeld.

Regerend Davis Cup-kampioen Servië plaatste zich gisteren voor de halve finale. Janko Tipsarevic bracht de titelverdediger het winnende punt tegen Zweden door in drie sets te winnen van Michael Ryderstedt te winnen. Daardoor kwamen de Serviërs op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong.

In de halve finale treft Servië half september Argentinië. De Argentijnen zijn al uitgelopen naar een 5-0 zege op Kazachstan. (NRC, Novum)