Tennisploeg ten onder in strijd om Davis Cup

De Nederlandse tennisploeg heeft in de strijd om de Davis Cup met 3-1 van Zuid-Afrika verloren. Door de overwinning in Potchefstroom plaatste het gastland zich voor de play-offs om een plek in de wereldgroep.

Robin Haase, die Nederland vrijdag nog op een 1-0 voorsprong had gezet, verloor gisteren de vierde partij van Kevin Anderson: 3-6, 6-3, 2-6 en 2-6. De vijfde partij, waarin Thomas Schoorel het zou hebben opgenomen tegen Rik de Voest, werd niet meer gespeeld. Haase en Jesse Huta Galung hadden zaterdag de dubbelpartij tegen Anderson en De Voest in vier sets verloren.

Regerend Davis-Cupkampioen Servië plaatste zich gisteren voor de halve finale. Janko Tipsarevic bracht de titelverdediger het winnende punt in de ontmoeting tegen Zweden door in drie sets te winnen van Michael Ryderstedt. Daardoor kwamen de Serviërs op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong.

In de halve finale treft Servië half september Argentinië. De Argentijnen lieten in Buenos Aires Kazachstan kansloos: 5-0.

Spanje plaatste zich ook bij de laatste vier. In Austin werd met 3-1 gewonnen van de Verenigde Staten. David Ferrer haalde het beslissende punt binnen door met 7-5, 7-6 (3), 5-7, 7-6 (5) te winnen van Mardy Fish.

Spanje trad in Texas aan zonder kopman Rafael Nadal, die een extra rustperiode heeft ingelast, maar leek daar weinig hinder van te ondervinden. Vrijdag zorgden Feliciano Lopez en Ferrer al voor een 2-0 voorsprong door van respectievelijk Fish en Andy Roddick te winnen. Dubbelspelers Mike en Bob Bryan sleepten zaterdag het enige punt voor de VS in de wacht.

In de halve finale stuit Spanje op Frankrijk. Spanje hoopt voor de derde keer in vier jaar tijd de Davis Cup te winnen. (Novum)