'Syrische militairen moeten betogers doden'

Overgelopen militairen vertellen verhaal aan Human Rights Watch.

Leden van Syrische veiligheidstroepen hebben tegenover Human Rights Watch verklaard dat ze bevelen krijgen om ongewapende betogers dood te schieten. Doen ze dat niet, dan worden ze zelf gedood.

De mensenrechtenorganisatie publiceerde gisteren interviews met acht Syrische militairen en vier leden van de veiligheidsdienst. De twaalf zijn overgelopen naar de oppositie. Ze sloegen demonstraties neer in onder meer Deraa, Homs, Jisr al-Shoughour en hoofdstad Damascus. Ze zeggen dat ze zelf tientallen demonstranten hebben gedood of verwond.

De overlopers zeggen allemaal dat hun superieuren zeiden dat ze vochten tegen indringers en ultraconservatieve moslims, die bekendstaan als salafisten en terroristen. En ze zeggen dat ze „verbaasd waren toen ze ongewapende betogers aantroffen”. Toch kregen ze bevel om te schieten.

„De verklaring van deze overlopers is bewijs dat het doden van demonstranten geen ongeluk is, maar het resultaat van opzettelijk beleid van hoge Syrische functionarissen om dodelijk geweld te gebruiken om betogers uiteen te jaren”, zei Sarah Leah Whitson, de Midden-Oostendirecteur van Human Rights Watch.

Een lid van de veiligheiddienst in Homs verklaart: „De betogers waren op het plein gaan zitten. Wij werden opgedragen hen met geweld te verwijderen. We waren samen met de luchtmacht, het leger en gewapende mannen die geen onderdeel uitmaakten van de troepen, maar wel het regime steunden. ’s Middags kregen we het bevel op de betogers te schieten. Het duurde ruim een half uur.”

Een scherpschutter uit Izraa vertelt: „Ik hoorde zoveel over gewapende bendes, dat ik ze wilde bevechten. Maar toen kregen we het bevel: ‘Niet schieten op de gewapende burgers (de geheime politie). Schiet op de mensen waar zij op schieten.’” (AP)