Staatsschuld Italië brengt voortbestaan euro in gevaar

Protesten in Brussel vorige maand tegen de hulp aan eurolanden in crises. Toen al werd de vrees voor Griekse scenario's in Italië uitgesproken door de ministers van financiën. Foto AFP / Nicolas Mäterlinck

De vrees dat Italië onder vuur van speculanten komt te liggen is groot. Mocht de crisis in de eurozone zich daadwerkelijk uitbreiden tot de op twee na grootste economie, dan kan het voortbestaan van de euro op het spel komen te staan.

In Brussel kwamen financiële topexperts van de EU vanochtend in spoedberaad bijeen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de euro stabiel is maar dat sommige landen inderdaad kampen met schulden. Ze zei na een gesprek met Silvio Berlusconi er vertrouwen in te hebben dat Italië de benodigde hervormingen doorvoert in zijn begrotingsbeleid.

Banken verloren vorige week 17 procent op beurs

NRC-correspondent Bas Mesters schrijft vanmiddag in het Handelsblad over de sinds vorige week zorgelijke positie van Italië.

“Het land beleefde vrijdag een zwarte dag op de beurs. De grootste Italiaanse bank, Unicredit, moest 7,9 procent inleveren, anderen daalden met 3 tot 7 procent. De hele sector verloor in een week tijd 17 procent op de beurs.”

De koersval volgt op twijfel of alle banken de stresstest waarvan de resultaten vrijdag bekend worden, zullen doorstaan. Italiaanse banken hebben veel geïnvesteerd in staatsobligaties. Als deze minder waard worden, komen zij direct in de problemen.

Staatsschuld onbetaalbaar

De kosten van een tienjarige staatslening stegen vanochtend naar een recordniveau dat de Italiaanse staatsschuld van 1.890 miljard euro op termijn onbetaalbaar kan maken. Om de schuld af te dekken moet Italië in augustus opnieuw voor 31 miljard euro op de markt lenen. In september heeft het land 38 miljard nodig. De komende 5 jaar moet 900 miljard euro worden geherfinancierd.

“Silvio Berlusconi viel zijn minister van Economische Zaken vrijdag hard aan. Hij stelde dat Giulio Tremonti - die 47 miljard in drie jaar wil bezuinigen - alleen maar naar de financiële markten kijkt en niet naar de wensen van de kiezer die belastingverlaging wil. Tremonti reageerde direct: ‘Berlusconi moet oppassen. Als ik val, valt Italië en als Italië valt, valt de euro.’ Tremonti wordt door vriend en vijand beschouwd als de man die het begrotingstekort van Italië tot nu toe binnen de perken wist te houden. Italië bleef hierdoor behoed voor Griekse scenario’s.” - Bas Mesters, NRC.

Berlusconi verzekerde zaterdag nog maar eens dat Italië, zoals afgesproken met de EU, in 2014 het begrotingstekort zal hebben weggewerkt. Maar bij stijgende rente zouden de voorgenomen bezuinigingen van 47 miljard euro ontoereikend zijn om de staatsfinanciën op orde te houden.