Soldaat van Oranje komt in actie

Ta-ta-ta-ta-ta-ta-taaa! Strijkers als mitrailleurs, felle roffels op de trom, trotse hoorns. In het Amsterdamse Concertgebouw begon de Radio Kamerfilharmonie gisteren na de pauze niet met de aangekondigde Negende – ‘Grote’ – symfonie van Franz Schubert, maar met de ijzersterke score bij de verzetsfilm Soldaat van Oranje (1977) van componist Rogier van Otterloo.

Tenzij het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) er nog in slaagt extra geld te vinden bij de omroepen zelf, houdt de Radio Kamerfilharmonie in 2013 op te bestaan. Ook de Tweede Kamer, nu met reces, sprak zich onlangs niet uit voor de redding van het orkest.

„Stelt u zich eens voor dat een fraaie en kostbare Rembrandt ten onder moet gaan omdat het behoud ervan te duur wordt voor een bezuinigende overheid”, oreerde violist/dirigent Thomas Zehetmair. „De werkelijkheid is nog erger. Een fantastisch orkest wordt verwoest. Politici, keert op uw schreden terug! En mensen, laat weten dat je het er niet mee eens bent.” Het publiek applaudisseerde en stampte.

De actie geeft gehoor aan de oproep van de Nederlandse altviolist Gijs Kramers, musicus in het Philharmonia Orchestra in Londen, aan Nederlandse musici die bij buitenlandse orkesten spelen. Onder de wereldberoemde dirigent Esa-Pekka Salonen beet zijn eigen orkest het spits af. Het London Philharmonic was de tweede. Orkesten in Colombia (fel) tot Hongkong (subtiel) volgden al snel: ook zij speelden de eerste minuut van de score voor Soldaat van Oranje, als steunbetuiging aan het protest tegen de bezuiniging op het MCO.

Intussen zetten achttien orkesten uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en China hun bijdragen op YouTube. En de lijst groeit. Gemiddeld dienen zich per dag vier orkesten aan om deel te nemen aan het protest. Onder het embleem van een oranje kruis stromen ook op de bijbehorende Facebook-pagina de reacties binnen.

Bekijk alle protestfilmpjes op www.soldieroforange.com