Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

SHO luiden noodklok hongersnood Hoorn van Afrika, giro 555 geopend

Gevluchte mannen uit het zuiden van Somalië ontvangen in Mogadishu voedselpakketten van het leger. Volgens de VN worden al meer dan 10 miljoen mensen geraakt door de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Foto AP / Farah Abdi Warsameh

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben giro 555 opengesteld voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. De SHO zeggen dat de ergste hongersnood in zestig jaar dreigt. In delen van Kenia, Ethiopië en Somalië is door het uitblijven van twee regenseizoenen al sinds vorig jaar sprake van zeer ernstige droogte.

Giro 555 alleen bij grote rampen

De verwachting is dat het nog lang gaat duren voordat het er zal regenen. “Hierdoor worden miljoenen mensen door hongersnood getroffen, de ergste hongersnood in zestig jaar”, aldus de SHO. Vorige week stelde het Rode Kruis al rekeningnummer 5125 open vanwege de droogte en voedselcrisis. Giro 555 wordt alleen gebruikt voor grote rampen zoals de tsunami op Tweede Kerstdag 2004 en de aardbevingen in Haïti en Pakistan.

In totaal is 23 procent van de mensen volgens de organisaties ondervoed. Bij 15 procent wordt doorgaans gesproken van een ramp. De deelnemende organisaties van de SHO zijn al actief in het gebied. Zij vrezen dat de crisis nog maanden gaat duren.

‘Ernst van droogte onderschat’

De Ethiopische minister van landbouw zei vandaag dat naar schatting 4,5 miljoen Ethiopiërs voedselhulpbehoevend zijn. Volgens Mitiku Kassa is bijna 300 miljoen euro nodig om met 380 ton voedsel het tekort aan te vullen.

De droogte in het midden van de driehoek waar Ethiopië, Kenia en Somalië samenvallen heeft tienduizenden mensen doen vluchten. Ze stromen binnen in vluchtelingenkampen op zoek naar voedsel. Jason Frasier, directeur van de Amerikaanse hulpmissie in Ethiopië, zei bezorgd te zijn dat de ernst van de droogte wordt onderschat.