Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schrijver en uitgever in beroep om verbod Reve-biografie

Reve en Schafthuizen op een archieffoto uit 1995. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

De schrijver en de uitgever van het derde deel van de biografie over Gerard Reve gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Die verbood de publicatie van het boek in zijn huidige vorm.

Het kort geding dat vorige maand werd verloren door schrijver Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot was aangespannen door Joop Schafthuizen, de levensgezel van de in 2006 overleden Reve. De rechtbank verbood de uitgave van het derde deel van de biografie voor zover het citaten uit ongepubliceerd werk van de schrijver bevat.

Schafthuizen zei dat hij geen toestemming had gegeven voor de publicatie van het derde deel van de biografie, ‘Gerard Reve - Kroniek van een Schuldig Leven’. De rechter stelde hem in het gelijk. Biograaf en uitgever stellen dat Schafthuizen wel degelijk toestemming heeft gegeven voor de uitgave.