Roep om uitstel overname Murdoch van zender BSkyB

De druk op de Britse regering groeit om de overname van satellietzender BSkyB door News Corp tot nader order uit te stellen, nu het schandaal rond de afluisterpraktijken van tabloid News of the World (NotW) zich uitbreidt.

Dit weekeinde – waarin de tabloid voor het laatst verscheen – werd bekend dat de top van uitgever News International, een dochteronderneming van News Corp, al in 2007 wist dat afluisteren een wijdverbreide methode was onder journalisten van NotW. Dat zou blijken uit een intern rapport, dat begin dit jaar aan Scotland Yard is overhandigd.

Bovendien zou uit e-mails uit hetzelfde jaar blijken dat toenmalig hoofdredacteur Andy Coulson opdracht gaf tot het omkopen van politiefunctionarissen. Deze mailwisseling zou pas vorige maand aan Scotland Yard zijn gegeven.

Gisteren, op de laatste dag van de krant, kwam mediamagnaat Rupert Murdoch, baas van News Corps, zelf naar Londen om zijn overname van BSkyB veilig te stellen, en verdere negatieve neerslag voor zijn bedrijf te beperken. Hij vertoonde zich met Rebekah Brooks, uitgever van News International en voormalig hoofdredacteur van NotW. Op de vraag wat zijn prioriteiten waren in Londen, wees hij op Brooks en zei: „Dat is zij.” Brooks was in 2007 hoofdredacteur van The Sun, een andere krant van Murdoch. Ondanks druk van buiten weigert Murdoch om Brooks te ontslaan. De kans dat zij toen wist van het interne rapport, is klein.

Ondertussen groeit de druk op minister van Cultuur Jeremy Hunt om de overname van BSkyB door Murdoch uit te stellen. Hunt zou vandaag met juristen overleggen over de te volgen koers. De minister heeft zijn voorlopige toestemming al gegeven, omdat er geen gevaar zou zijn voor de pluriformiteit van de media.

Mediatoezichthouder Ofcom kan de overname nog afkeuren als de nieuwe eigenaar niet „gezond en deugdelijk” zou zijn. Dat kan als de top van het bedrijf wordt aangeklaagd in het afluisterschandaal. De verwachting is dat Brooks de komende dagen wel zal worden gehoord, maar als getuige, niet als verdachte.

Ook de druk op premier Cameron groeit. Oppositieleider Ed Miliband wil woensdag in het Lagerhuis een motie indienen over het uitstellen van de overname van BSkyB. Waarschijnlijk zal Camerons coalitiepartner, de Liberaal-Democraten, zich bij de motie aansluiten. Hoewel een dergelijke oproep van het Lagerhuis niet bindend is, kan Cameron zo’n opstand niet negeren.

Daarbij werd dit weekeinde bekend dat Cameron al in 2007 door diverse mensen is gewaarschuwd voor de reputatie van Coulson, die hij aannam als woordvoerder. Coulson werd vrijdag gearresteerd op verdenking van het opdracht geven tot het afluisteren en het betalen van politieagenten.