Politie betrok info over Van der V. niet bij aanvraag wapenvergunning

11-07-2011, Alphen aan de Rijn. Perconferentie schietincident Tristan van der V. Foto Bas Czerwinski
11-07-2011, Alphen aan de Rijn. Perconferentie schietincident Tristan van der V. Foto Bas Czerwinski Officier van justitie Kitty Nooy, burgemeester Bas Eenhoorn, korpschef Jan Stikvoort en directeur politie Jaco van Hoorn tijdens persconferentie vanochtend over 'Alphen aan den Rijn'. Foto NRC/Bas Czerwinski

De politie heeft bekende informatie over de geestelijke toestand van de Alphense schutter Tristan van der V. niet betrokken bij diens aanvraag voor een wapenvergunning. Of de informatie niet verstrekt is, of dat de behandelaar van de aanvraag de informatie over het hoofd gezien heeft, is onbekend.

Dat zei officier van justitie Kitty Nooy zojuist op de persconferentie over het onderzoek naar de schietparij op 9 april in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen zes mensen om het leven, naast dader Tristan van der V. die zelfmoord pleegde.

Informatie over zijn behandeling bij GGZ had “minimaal moeten leiden tot een vraag aan Van der V. om een verklaring van zijn arts-psychiater. Voor het aanvragen van verlof [om een vergunning te krijgen] is de verklaring van de arts-psychiater essentieel.”

De wapenvergunning was volgens de korpschef Jan Stikvoort van politieregio Hollands-Midden niet verleend als alle bekende informatie was betrokken bij de aanvraag. De vraag of betrokkenen verwijtbaar hebben gehandeld, “kunnen wij niet beantwoorden”, aldus Nooy. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek, dat verschijnt in september. “Wij missen de informatie over het behandeltraject.”

Volgens Nooy waren er merkbare geestelijke problemen die bij zijn werk opspeelden, maar is niemand nalatig geweest bij het melden daarvan. Er is een verdachte die kennis zou hebben van zijn plannen, hij wordt verdacht van het nalaten van melden van belangrijke informatie.

Lees ook het eerdere bericht over de persconferentie en reconstructie van de schietpartij.