Ondergang van Al-Qaeda nabij, zegt Washington

De Verenigde Staten zeggen de overwinning op het terreurnetwerk Al-Qaeda binnen bereik te hebben. Washington heeft na de dood van Osama bin Laden tien tot twintig leiders in het vizier gekregen die sleutelposities bekleden. Dat zei de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, zaterdag tijdens zijn eerste bezoek als zodanig aan Afghanistan.

Als die leiders zijn geëlimineerd, „ondermijnen we hun vermogen ook maar enige aanval te beramen en uit te voeren” op het Westen.

De uitspraak van Panetta – tot voor kort chef van de CIA – was de meest optimistische over het verloop van de strijd tegen Al-Qaeda sinds de aanslagen door het terreurnetwerk in New York en Washington op 11 september 2001. Generaal David Petraeus, commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan – die chef van de CIA wordt – gaf dit weekeinde bij een afzonderlijke gelegenheid te kennen het eens te zijn met de inschatting van Panetta. Maar de Amerikaanse terreurexpert Bruce Hoffman waarschuwde in The Washington Post dat „Al-Qaeda’s necrologie de afgelopen tien jaar al talloze malen is geschreven”.

Van de Al-Qaedakopstukken die Washington in het vizier zou hebben, noemde Panetta er twee: de Egyptenaar Ayman Zawahiri, die Osama bin Laden is opgevolgd na diens dood op 2 mei als chef van Al-Qaeda, en Anwar al-Awlaki, de ideoloog van het Al-Qaeda-filiaal in Jemen. Hij zei dat de VS mikken op extremistenleiders „tussen Pakistan, Jemen, Somalië en Noord-Afrika”.

Hoffman zei in The Washington Post dat er noch bewijs is dat de boodschap van Al-Qaeda minder aantrekkingskracht heeft gekregen, noch dat het aantal rekruten is verminderd.

Daarvan is Jemen een voorbeeld. Doorgaande Amerikaanse aanvallen op Al-Qaeda met raketten en onbemande vliegtuigjes hebben de anti-Amerikaanse stemming in het land versterkt en moslimextremisten, al dan niet van Al-Qaeda, juist in de kaart gespeeld. De Jemenitische Al-Qaeda is eerder door Washington gebrandmerkt als gevaarlijker dan de centrale organisatie die zich in Pakistan en Afghanistan verschuilt. Temidden van de doorgaande leiderschapscrisis in Jemen, waar president Saleh weigert in te gaan op nationale en internationale druk om op te stappen, hebben de extremisten hun machtsbasis in het zuiden de laatste tijd uitgebreid.