Bisschop Williamson weer veroordeeld voor ontkennen Holocaust

Richard Williamson, hier op archiefbeeld uit 2007, was vandaag niet aanwezig bij de zitting. Foto Reuters / Jens Falk

De omstreden katholieke bisschop Richard Williamson heeft een boete van 6.500 euro opgelegd gekregen voor het ontkennen van de Holocaust. De 71-jarige Brit, lid van een controversiële katholieke splintergroepering, zei in een interview in 2009 dat niet meer dan 300.000 joden in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht.

Vaticaan in verlegenheid gebracht

In het vraaggesprek met de Zweedse televisiezender SVT verklaarde hij dat er geen gaskamers waren geweest tijdens WOII. Het totale aantal joden dat in de oorlog om het leven kwam hield hij op hooguit 200.000 tot 300.000, niet op zes miljoen zoals algemeen wordt aangenomen.

De uitlatingen van Williamson brachten het Vaticaan destijds in grote verlegenheid. Paus Benedictus XVI had juist een maand voordien zijn excommunicatie opgeheven. Williamson kreeg in 1988 samen met drie andere bisschoppen een kerkban opgelegd. Dit gebeurde nadat ze een wijding accepteerden van de Franse aartsbisschop Marcel Lefèbvre die leiding gaf aan het uiterst conservatieve Priesterbroederschap Sint Pius X.

Advocaten Williamson in beroep

Duitse aanklagers eisten vandaag in hoger beroep een verhoging van de boete van 10.000 naar 12.000 euro. Maar Williamsons advocaten zeiden dat hij nooit toestemming had gegeven voor publicatie van het interview buiten Zweden en zou niet de intentie hebben gehad de Holocaust te ontkennen.

Tegen de uiteindelijk opgelegde boete, die lager uitviel vanwege Williamsons financiële positie, is door zijn advocaten opnieuw beroep aangetekend. De bisschop nam kort na de ophef geen afstand van zijn uitspraken, maar bood wel excuses aan.