OM kreeg medisch dossier Van der V. niet

Justitie heeft bij het onderzoek naar Tristan van der V., de dader van het schietincident in Alphen aan den Rijn, niet de beschikking gehad over zijn medisch dossier. De GGZ en zijn huisarts hebben die informatie niet willen geven, volgens hoofdofficier van justitie Kitty Nooy wegens hun beroepsgeheim. Het beroepsgeheim is in de wet vastgelegd. De hoofdofficier vindt het „jammer” dat ze de informatie niet heeft gekregen.

Van der V. (24) schoot op 9 april zes mensen dood in het Alphense winkelcentrum de Ridderhof en legde daarna de hand aan zichzelf. 16 mensen raakten gewond, van wie er momenteel nog een in het ziekenhuis ligt. Vanmorgen werden de resultaten van onderzoeken van de Rijksrecherche en het OM gepresenteerd.

Van der V. is in 2006 gedwongen opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek. Volgens Nooy was een notitie daarvan bij de politie bekend, maar werd die in 2008 niet meegewogen toen een aanvraag voor een ‘wapenverlof’ van Van der V. werd beoordeeld. Onduidelijk is of de persoon die de aanvraag beoordeelde, beschikte over de notitie of dat hij de informatie misschien over het hoofd heeft gezien. Wanneer die informatie over de gedwongen opname in de GGZ-instelling wel was meegenomen, dan zou „wellicht een andere beslissing zijn genomen”, aldus korpschef Stikvoort (Hollands Midden). Voor het overige zijn wel alle procedures doorlopen. Nooy wees er wel op dat bij verschillende instanties en politie mensen op de hoogte waren van de „gevaarlijke combinatie” van Van der V.’s psychische toestand en wapenbezit.

Volgens het OM handelde Van der V. alleen, maar was een andere persoon wel op de hoogte van zijn plannen. Die persoon wordt vervolgd, omdat het strafbaar is dergelijke informatie achter te houden. Over de identiteit van wilde Nooy niets zeggen. Ze zei wel dat hij niet vast zit. Dat kan volgens het OM op basis van de verdenkingen niet.

Het leven gaat door: pagina 4-5

Commentaar: pagina 2