Oldenzaal betaalt niet meer mee aan het voetbalveld

De crisis. Lang was het niet meer dan een abstract woord, maar inmiddels zijn de gevolgen overal voelbaar. Tot in de kleinste gemeente aan toe. Wat zijn daar de concrete gevolgen van? Voor bijvoorbeeld het zwembad en de kinderboerderij? Vandaag: duurder voetballen in Oldenzaal.

Op een broeierig hete maandagavond eind juni stond er een menigte van honderd Oldenzalers voor het stadhuis. Vooral kinderen, uitgedost in gele, groene en rode sporttenues. Ze protesteerden met hun ouders tegen de voorgenomen bezuiniging op sportclubs.

Oldenzaal betaalt vanaf 2012 niet langer voor nieuwe sportinvesteringen, zoals nieuwe kleedkamers of een nieuw kunstgrasveld. Sportclubs moeten ook fors meer huur betalen voor de eigen sportaccommodatie: de gemeente betaalt nu nog 90 procent van de kosten. Maar de gemeentebijdrage zakt fors, zodat clubs straks een derde van de kosten moeten betalen. Het gaat om een bezuiniging die tot en met 2015 oploopt tot ruim een half miljoen euro.

„Als deze plannen doorgaan, zullen de clubs noodgedwongen het contributiegeld verhogen”, zegt Jeroen Keizer, voorzitter van de Oldenzaalse voetbalvereniging Quick ’20. „Per maand zal een jeugdlid van onze club niet 15 euro maar 20 euro moeten betalen. Ook senioren moeten flink bijleggen.” Quick ’20 mag nog van geluk spreken dat het een grote vereniging is, met 1.850 leden. De huurverhoging kan dus worden verdeeld over velen. „Bij kleinere sportclubs in Oldenzaal ligt de rekening per lid straks dus hoger.”

Quick ’20 is eigenlijk toe aan nieuwe kunstgrasvelden, zegt Keizer. „We zijn uit ons jasje gegroeid.” Het liefst wil hij elk voetbalelftal van Quick de mogelijkheid bieden twee keer per week te trainen. Kunstgras gaat langer mee dan echt gras. Nieuwe kleedkamers zijn ook geen overbodige luxe. Maar de gemeente betaalt vanaf 1 januari 2012 niet langer mee aan nieuwe velden of kleedkamers. Yuri Liebrand, de sportwethouder in Oldenzaal (VVD), begrijpt dat sportclubs moeite hebben met de plannen. „Maar met het snijden in kosten als ‘bedrijfsvoering’ en ‘personeel’ redden we het niet meer. We moeten 2,5 miljoen euro bezuinigen in 2013 en vanaf 2015 structureel 4 miljoen. De impact op leuke dingen als sport is echt onvermijdelijk.”

Ingmar Vriesema

Vandaag: voetbal in Oldenzaal, morgen: vuilnisbakken in Arnhem, woensdag: buurthuis in Den Haag, donderdag: museum in Deurne, vrijdag: verslavingszorg in Leiden.

    • Ingmar Vriesema