Obama jaagt desnoods Democraten in het harnas voor verhoging schuldenplafond

Caption: President Barack Obama talks about the ongoing budget negotiations, Monday, July 11, 2011, in the briefing room of the White House in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Caption: President Barack Obama talks about the ongoing budget negotiations, Monday, July 11, 2011, in the briefing room of the White House in Washington. (AP Photo/Carolyn Kaster) De Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis. Foto AP / Carolyn Kaster

President Barack Obama is bereid zijn eigen partijgenoten te passeren om de “grootst mogelijke overeenkomst” te sluiten met de Republikeinen om het Amerikaanse schuldenplafond voor overheidsuitgaven voor 2 augustus te verhogen.

Dat zei hij vanmiddag in een persconferentie in het Witte Huis. Volgens Obama zijn de Democraten en de Republikeinen het er tot nu toe alleen over eens dat er een overeenkomst moet worden gesloten. Hij benadrukte dat als er geen overeenkomst wordt bereikt =dit een nieuwe recessie tot gevolg zal hebben en er miljoenen banen op de tocht komen te staan, meldt persbureau AP. Daarom wil Obama vanaf nu elke dag vergaderen met beleidsmakers totdat zij het eens worden met de voorwaarden om het schuldenplafond te verhogen.

De president wil dat het Congres toestemming geeft om het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen. Obama zegt dit bedrag nodig te hebben om de rekeningen van zijn ministeries tot eind volgend jaar te kunnen betalen. Een ruime meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft eind mei een voorstel afgewezen dat het Witte Huis ruimte zou geven meer schulden te maken.

De besprekingen met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, zijn recentelijk in een impasse beland. Obama wil bijna drie biljoen aan bezuinigingen doorvoeren om binnen tien jaar de staatsschuld weer te verlagen. Omdat hierbij belastingverhogingen gemoeid zijn, willen de Republikeinen niet instemmen met het plan. Obama roept de Republikeinen op mee te werken, “als we niet nu door de zure appel heen bijten, wanneer moeten we het dan doen?”. De president liet weten tijdens zijn onderhandelingen open te staan voor suggesties van zowel de Democraten als Republikeinen om zoveel mogelijk steun voor zijn plannen te krijgen. Hij hekelde de tegenwerking van de Republikeinen, volgens Obama is het tijd dat de tegenpartij ook eens concessies maakt.

In juni sprak NRC-economieredacteur Melle Garschagen van ‘gevaarlijk spel’ bij de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten. De schuldenlast verhoogd moet worden, anders gaat het land failliet.

“De Amerikaanse financiële problemen bestaan daarom uit twee kanten: enerzijds is er de torenhoge schuldenlast, die teruggebracht moet worden. Anderzijds is er dat doorbroken plafond, waardoor er overeenstemming bereikt moet worden over een nieuwe, hoger gelegen grens. Ze hebben nog wel een paar maanden speling, maar tussen nu en – pakweg – augustus zal er een overeenkomst moeten zijn. Het is cruciaal dat dat gebeurt, want anders is het land failliet.”