‘News of the World wist al in 2007 van afluisterpraktijken’

De allerlaatste editie van News of the World werd gisteren miljoenen keren verkocht. Foto Reuters / Luke MacGregor

Leidinggevenden van schandaalkrant News of the World wisten al in 2007 dat journalisten van de krant zich schuldig maakten aan illegale afluisterpraktijken. Dat schrijft The Independent vanmorgen.

Uit een intern rapport van News of the World uit 2007 zou blijken dat het illegaal afluisteren van voicemails en het betalen van politiefunctionarissen wijdverbreide praktijken waren op de redactie van de tabloidkrant. Een anonieme bron rond de krant zegt dat het rapport een “tikkende tijdbom” was. Zo zouden leidinggevenden van News of the World bewust een oogje hebben toegeknepen.

The Independent meldt vanochtend ook dat de Britse regering er momenteel alles aan doet om de overname van mediabedrijf BSkyB door Rupert Murdoch te dwarsbomen. Bronnen rond Downing Street zeggen tegen de krant dat de regering aan een plan werkt om de overname stil te leggen zolang het politieonderzoek loopt. Advocaten van de regering proberen die stap nu juridisch rond te krijgen.

Gisteravond werd al bekend dat de Britse premier Cameron steeds verder on druk komt te staan om actie te ondernemen tegen de overname. Vicepremier Nick Clegg zei van Cameron te verwachten dat hij binnen 72 uur met maatregelen komt, voordat het parlement woensdag over de kwestie debatteert.