Moordpartij Alphen duurde iets meer dan 3 minuten

Reconstructie van de schietpartij. In het oranje de gang van dader Tristan vander V. De rode stippen staan voor niet-dodelijke slachtoffers.

De totale duur van de schietpartij in Alphen aan den Rijn is iets meer dan 3 minuten geweest. Er zijn diverse wapens gebruikt, zowel een semi-automatisch machinegeweer als een pistool en een revolver.

Dat heeft Jaco van Hoorn, directeur politie en plaatsvervangend korpschef van de politieregio Hollands-Midden, bekendgemaakt op de persconferentie over het onderzoek naar de schietparij op 9 april in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen zes mensen om het leven, naast dader Tristan van der V. die zelfmoord pleegde.

Tristan van der V. werd in september 2007 door zijn vader geïntroduceerd bij een schietvereniging in Nieuwkoop. Hij hield zich aan alle regels. In 2009 bezocht hij 33 keer de vereniging, in 2010 28 keer en in 2011 elf keer.

‘Eerste aanvraag wapenvergunning mislukt’

In 2008 deed hij, na een eerdere mislukte aanvraag voor een wapenvergunning vanwege een incident met een luchtbuks, opnieuw aanvraag voor verlof dat heeft geleid tot verlening van een wapenvergunning (meer informatie in dit bericht). Er is een tweetal huisbezoeken bij hem geweest, in september 2008 en in december 2010.

In het onderzoek blijkt dat hij in januari 2010 een Colt-revolver kocht, en later een Taurus. Op 5 januari wordt opnieuw een geweer bijgeschreven, de Smith & Wesson, het semi-automatisch geweer waarmee hij de meeste slachtoffers maakte. “Uit emails kunnen wij opmaken dat hij op 9 januari 2011 gericht op zoek naar meedere magazijnen voor het geweer,” aldus politiechef Van Hoorn.

‘Contact met geestenwereld’

Hij hoorde stemmen van overleden mensen, blijkt uit een analyse. Hij bezat een apparaat waarmee hij met geesten zou kunnen spreken, en een Ouaijja-bord waarmee hij contact maakte met de geestenwereld. Hij was “in conflict geraakt met God,” en schreef zijn eigen bijbel. Hij had bijzondere interesse in schietincidenten waarbij willekeurige mensen werden neergeschoten. In het bijzonder de schietpartij in Columbine High in de Verenigde Staten in 1999.

Er zijn meerdere afscheidsbrieven gevonden in het ouderlijk huis. In 2008 zijn twee daadwerkelijke zelfmoordpogingen geweest. Vanaf 2006 is hij onder behandeling geweest bij GGZ.

‘Niets gebleken van mede-daderschap’

Van mede-daderschap “is niets gebleken”. Dit weekend bracht de NOS al dat er een tweede verdachte is, die zou hebben geweten van het voornemen van Tristan van der V. Er is geen sprake van een impulsieve daad, maar de daad was niet gericht tegen bepaalde personen.

‘Lijden werd ondraaglijk’

Twee belangrijke gebeurtenissen zouden concreet hebben geleid tot de schietpartij. In maart 2011 verloor hij zijn werk en de EVP-speler waarmee hij met geesten in contact stond, zo zei officier van justite Kitty Nooy. Hij raakte uitgeput door een chronisch slaaptekort en zag geen andere uitweg dan zelfmoord.

Volg de persconferentie live op NOS Journaal 24.