Kurpershoek interviewt met knijper op de neus

‘In de loop der jaren zijn zo’n vierduizend mensen afgeluisterd. Politici, beroemdheden, maar nu dus ook…gewone mensen’, zegt verslaggever Wouter Kurpershoek in Brandpunt. ‘Gewone mensen’ spreekt hij uit als hoofdzonde. Tony Blair en Angelina Jolie mag je zo vaak je wilt afluisteren, maar van gewone mensen moet je blijkbaar afblijven.

Brandpunt besteedde gisteravond aandacht aan Britse tabloid News of the World die gisteren na een afluisterschandaal voor laatst verscheen, in een extra grote oplage van vijf miljoen. We zien Kurpershoek in Engeland onderzoeken hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Paul McMullen, oud medewerker van de krant, wordt in een hotel geïnterviewd. Hij is al drie dagen niet thuis geweest, bang om gearresteerd te worden. Waarom hij wel een Nederlandse cameraploeg op zijn schuiladres ontvangt, blijft onduidelijk.

McMullen vertelt openhartig over zijn jaren bij de krant. ‘Make it work!’, was het motto, wat zoveel betekende als dat je over lijken mocht gaan om een goed artikel te leveren. Het is schokkend om te horen hoe ver dat soms ging.

Toen McMullen door politieagenten (!) getipt werd dat een bekende actrice verslaafd was aan heroïne en op straat stond te bedelen, ging hij erop af en bood haar geld aan voor seks. „Voor het verhaal leek me verslaving én prostitutie sterker.” De actrice pleegde kort na zijn artikel zelfmoord.

We zien Britten op straat die een exemplaar proberen te bemachtigen van de laatste editie van de legendarische schandaalkrant. Terwijl ze in hun ooghoeken in de gaten houden of er nog genoeg kranten op de stapel liggen, spreken ze zich uit over de tabloid: „Ik vind het walgelijk wat daar is gebeurd, het is uitschot bij die krant!”

McMullen merkt op dat de lezer medeverantwoordelijk is. „We hadden geen vijftien verslaggevers, we hadden er wel vijf miljoen.” De reportage blijkt echter niet bedoeld om een ethische discussie los te maken over hypocrisie en moreel verval in de samenleving. Zo vraagt Mc Mullen zich af in hoeverre je journalisten mag verbieden mensen af te luisteren, want: „Wie controleert politici en politie als journalisten het niet doen?” Wat je daar verder ook van vindt, het is een interessante vraag. Maar Kurpershoek gaat er niet op in. Hij kan bovendien zijn lichte walging voor McMullen nauwelijks verbergen.

Dat ontgaat ook McMullen niet. „Men geeft journalisten nu echt een trap na. En ik denk niet dat u, als journalist zijnde, hetzelfde zou moeten doen.” Het is het spannendste moment van de reportage. Helaas ook meteen het einde. Verder kijken dan de schuldvraag lijkt teveel gevraagd.

Schrijver en cabaretier Johan Fretz vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie.

    • Johan Fretz