Kortkolom buitenland

Turkmenistan: vijftien doden na explosies

Asjgabat. Na vijf dagen ontkennen hebben de Turkmeense autoriteiten gisteren toegegeven dat er een munitiedepot is ontploft in Abadan, vlakbij de hoofdstad Asjgabat. Daarbij zijn officieel vijftien doden gevallen. Het regime zei eerst dat een reeks explosies in de stad, eind vorige week, was veroorzaakt door een brand in een vuurwerkfabriek en dat er niemand gewond was geraakt. De oppositie in ballingschap zei al eerder dat een wapenopslagplaats was ontploft. De stad zou zijn weggevaagd. Er zouden 100 tot 200 doden zijn gevallen. Beide berichten zijn niet te verifiëren. Turkmenistan is een van ’s werelds meest gesloten landen. De president beloofde gisteren „een nieuwe stad” te zullen bouwen. (AFP)

Senegal levert Habré na druk VN niet uit

Dakar. Senegal gaat Hissène Habré (tussen 1982 en 1990 president van Tsjaad) toch niet uitleveren aan zijn thuisland, waar hij in 2008 bij verstek ter dood veroordeeld werd voor het bedreigen van de staatsveiligheid. Madicke Niang, de Senegalese Minister van Buitenlandse Zaken gaf hiermee gisteren gehoor aan protest van de VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay die zei dat eerst zeker moet zijn dat Habré in Tsjaad „een eerlijk proces krijgt en niet gemarteld of geëxecuteerd wordt”. Habré wordt behalve door Tsjaad ook door België gezocht voor de vele moorden en martelingen die tijdens zijn regime plaatshadden. (Reuters)

Protestkampen in Egyptische steden

Kairo. Duizenden Egyptenaren hebben tentenkampen opgezet in stadscentra in het hele land en aangekondigd dat ze niet vertrekken tot de militaire leiders de resten van het regime van de afgetreden president Hosni Mubarak hebben weggezuiverd. Vrijdag hadden in Kairo en andere steden de grootste betogingen plaats sinds de opstand van januari/februari, uit protest tegen het langzame tempo van berechting van ministers en politiemannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van ongeveer 850 betogers tijdens de opstand. Premier Sharaf beloofde zaterdag alle agenten die betogers hebben gedood te schorsen, maar dat was onvoldoende voor de activisten. (AP)

Acht doden explosie wapendepot Cyprus

NIcosia. Bij een enorme explosie op een marinebasis in Cyprus zijn vanmorgen vroeg zeker acht mensen gedood en tientallen mensen gewond geraakt. Op de basis was munitie opgeslagen die twee jaar geleden in beslag was genomen, verstuurd vanuit Iran en bestemd voor Syrië of de Gazastrook – de exacte bestemming is nooit duidelijk geworden. De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt toen vonken van een brandje bij de Evangelos Florakis basis, aan de zuidkust van Cyprus, oversloegen naar het depot. Omdat een nabijgelegen elektriciteitscentrale beschadigd werd, kwamen delen van het eiland zonder stroom te zitten. Door de explosie raakten gebouwen tot kilometers in de omtrek beschadigd. (Reuters, AP)

Tien onthoofde lijken drugsoorlog Mexico

Mexico stad. In de Noord-Mexicaanse stad Torreon vond de politie dit weekeind tien onthoofde lijken in een verlaten truck. De hoofden waren met dreigende boodschappen over de stad verspreid. Bij geweld tussen concurrerende drugskartels kwamen vrijdagnacht al 40 mensen in drie verschillende Mexicaanse steden om. In het noorden van Mexico is geweld het afgelopen jaar toegenomen nadat twee grote kartels hun samenwerking verbraken. Sinds 2006 jaar zijn naar schatting 40.000 mensen om het leven gekomen door de strijd tussen en tegen de zwaar bewapend bendes die in cocaïne handelen. (AP, Reuters)