Kortkolom binnenland

Man dood na klap in discotheek Rijssen

Enschede. Een 20-jarige man uit Wierden is gisteren overleden nadat hij in uitgaanscentrum Lucky in Rijssen vermoedelijk een klap had gekregen van een andere discotheekbezoeker. Er zijn vijf mannen aangehouden, onder wie mogelijk degene die de fatale klap heeft uitgedeeld. Van het incident zijn duidelijke videobeelden, zegt de discotheekeigenaar René Tijhuis. Het vond plaats in de rokersruimte van het uitgaanscentrum, pal voor een beveiligingscamera. Mogelijke kritiek op de beveiligers van het uitgaanscentrum is niet terecht, vindt de eigenaar. „Zelfs als ze er naast hadden gestaan, hadden ze dit niet kunnen voorkomen”, reageert hij. Wat precies de aanleiding voor de klap is geweest, is nog onduidelijk. De mannen die zijn aangehouden, komen uit Rijssen. (NRC)

Grootste steden sneller gegroeid dan rest land

Den Haag. Het aantal inwoners van de drie grote steden groeit drie keer zo hard als het gemiddelde van heel Nederland. De bevolking van Amsterdam nam de afgelopen twee jaar met 25.000 toe. Den Haag en Rotterdam zagen het inwonertal met respectievelijk 13.000 en 23.000 groeien. Dat meldt het CBS vandaag. De snelle groei van de grote steden komt voor een deel door buitenlandse immigratie. De groei van Rotterdam komt mede door de annexatie van de gemeente Rozenburg in 2010. Ook hebben zich meer personen uit andere gemeenten in de steden gevestigd en zijn er minder inwoners vertrokken. Dat komt deels door het beleid om nieuwbouw in en rond de steden te concentreren. Ook in de andere steden versnelde de bevolkingsgroei de afgelopen twee jaar. Slechts vier van de 31 grootste gemeenten krompen: Emmen, Heerlen, Hengelo en Sittard-Geleen. (Novum)

Criminelen zijn Staat nog 226 mln schuldig

Leeuwarden. Criminelen moeten de Staat nog 226,5 miljoen euro betalen dat zij verdiend zouden hebben met criminele activiteiten. In totaal staan nog 5.419 zaken open, waarvan sommige dateren uit 1995, schrijft het Financieele Dagblad vandaag op basis van cijfers van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie. De grootste vordering betreft een bedrag van 22,5 miljoen euro. In het kader van de zogeheten pluk-ze-wetgeving kan justitie crimineel verkregen geld en goederen innemen. Meestal duurt het echter jaren voordat een vonnis onherroepelijk is en vaststaat hoeveel iemand moet betalen. (Novum)