Kort nieuws economie

Miljardenbod op Australisch mijnbedrijf

Amsterdam. Staalconcern ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy hebben samen een voorlopig bod gedaan op het Australische mijnbouwbedrijf Macarthur Coal. De twee bedrijven bieden 15,50 Australische dollar per aandeel, waarmee het Australische bedrijf gewaardeerd wordt op 4,7 miljard Australische dollar (3,55 miljard euro). ArcelorMittal is het grootste staalconcern ter wereld. Peabody Energy is een grote steenkolenproducent. Het Australische Macarthur Coal is de grootste producent ter wereld van poederkool, wat gebruikt wordt in hoogovens. Arcelor koopt al jaren ijzererts- en steenkolenmijnen, zodat de staalproducent minder afhankelijk is van grondstofleveranciers voor het productieproces van staal. ArcelorMittal heeft al een belang van rond de 16 procent in het Australische bedrijf Macarthur Coal. Vorig jaar deed Peabody zelfstandig al tot vier keer toe een bod op het Australische bedrijf, maar dat werd toen afgewezen door Macarthur Coal. (NRC)

Snellere afhandeling massafaillissement

Den Haag. Curatoren kunnen faillissementen met grote aantallen schuldeisers, zoals rondom de failliete bank DSB, in de toekomst sneller afwikkelen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft vandaag een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. De Wet collectieve afhandeling massaschade wordt zo aangepast dat het gerechtshof in Amsterdam een overeenkomst verbindend kan verklaren voor alle schuldeisers. Nu onderzoekt de curator elke claim afzonderlijk. Dat is bij de afwikkeling van een faillissement met vele duizenden vorderingen bewerkelijk, kostbaar en tijdrovend, waardoor de liquidatie van de boedel traag verloopt en schuldeisers lang op hun geld moeten wachten. Bij het faillissement van DSB in 2009 claimden tienduizend rekeninghouders, spaarders en hypotheeknemers geld, omdat de bank haar verplichtingen niet was nagekomen. (NRC)

VWA: Fenegriek-zaden niet meer gebruiken

Rotterdam. Consumenten die fenegriekzaden en zadenmixen met fenegriek hebben gekocht bij Tuincentrum Peeters in Arcen of bij Tuincentrum Daniëls in Vlodrop, worden geadviseerd de producten niet te gebruiken maar terug te brengen naar de winkel of weg te gooien. Dat heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zaterdag bekendgemaakt. De waarschuwing geldt ook voor de ontkiemde groenten van de bewuste producten. Uit Europees traceringsonderzoek blijkt dat beide tuincentra de zaden hebben afgenomen van een Duits bedrijf waar fenegriekzaden zijn verhandeld die mogelijk besmet waren met de schadelijke EHEC-bacterie. De nVWA heeft de nog aanwezige producten bij de tuincentra meegenomen en onderzoekt deze de komende week op sporen van de schadelijke bacterie. Begin juli maakte de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA bekend dat de EHEC-besmetting, die aan minstens 50 mensen het leven heeft gekost, „hoogstwaarschijnlijk” is terug te voeren op een lading fenegriekzaden uit Egypte die werd geïmporteerd door het Duitse bedrijf. (NRC)