Koopkracht in 2010 half procent omlaag, sterkste daling sinds ’85

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met een halve procent afgenomen. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is de grootste koopkrachtdaling sinds 1985.

Bij de nieuwe cijfers moet worden aangetekend dat het CBS de koopkrachtveranderingen pas sinds 1985 meet. Wel daalde de koopkracht pas één keer eerder in al die jaren: in 2005 ging het reëel besteedbare inkomen van Nederlanders met 0,3 procent naar beneden.

Zelfstandigen en gepensioneerden leverden in 2010 de meeste koopkracht in. De zelfstandigen verloren 1,4 procent aan koopkracht, de gepensioneerden 0,8 procent. Voor werknemers die hun baan behielden en ontvangers van bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen bleef de koopkracht vorig jaar op peil.

Voor de laagste inkomens bleef het verlies aan koopkracht in 2010 beperkt tot 0,1 procent. De hoogste inkomens leverden 0,8 procent in, vooral omdat tot die inkomensgroep veel zelfstandigen en gepensioneerden behoren.