Kolobnev uit Tour gezet door ploeg na positieve uitslag dopingtest

Caption: Katusha rider Alexandr Kolobnev of Russia cycles during the eighth stage of the Tour de France 2011 cycling race from Aigurande to Super-Besse in this file photo taken July 8, 2011. Kolobnev has failed a doping test during the Tour de France, an official with direct knowledge of the situation told Reuters on Monday. Picture taken July 8, 2011. REUTERS/Stefano Rellandini (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING CRIME LAW)
Caption: Katusha rider Alexandr Kolobnev of Russia cycles during the eighth stage of the Tour de France 2011 cycling race from Aigurande to Super-Besse in this file photo taken July 8, 2011. Kolobnev has failed a doping test during the Tour de France, an official with direct knowledge of the situation told Reuters on Monday. Picture taken July 8, 2011. REUTERS/Stefano Rellandini (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING CRIME LAW) De Russische wielrenner Alexandr Kolobnev is door zijn ploeg Katusha ontslagen na een positieve dopingtest. Foto Reuters / Stefano Rellandini

Wielrenner Alexandr Kolobnev heeft in de eerste week van de Tour de France een positieve dopingtest afgelegd. Dat maakte de internationale wielerunie UCI vanavond bekend. De Russische renner van de Katoesha-ploeg zou zijn betrapt op het gebruik van hydrochloorthiazide. Dit verboden middel bevordert de urineproductie en kan het gebruik van andere dopingmiddelen maskeren.

De 30-jarige Kolobnev trok zich vanavond zelf terug uit de Tour. In een verklaring stelt hij niet te weten hoe het middel in zijn lichaam terecht is gekomen. Ook heeft de renner een contra-expertise aangevraagd. Zijn ploeg liet gisteren weten dat als de contra-expertise ook positief is, de renner zal worden ontslagen en een boete van vijf keer zijn jaarsalaris moet betalen. Kolobnev zegt in zijn verklaring verder geen commentaar te willen geven “uit respect voor de wedstrijdorganisatoren en wielrennen in het algemeen”.

Alexandr Kolobnev, die in 2005 en 2006 voor de Nederlandse Rabobankploeg reed, stond op de 69ste plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk. De Russische wielrenner had een achterstand van ruim 22 minuten op de Franse geletruidrager Thomas Voeckler.

De Rus Kolobnev is de eerste renner die in de Tour van 2011 positief test op doping. Volgens de UCI testte Kolobnev, die in 2004 en 2010 het Russisch kampioenschap won, vorige week woensdag na de vijfde etappe positief. Die rit werd gewonnen door de sprinter Mark Cavendish.