Klöden is altijd al 'Der Hintermann'

De Duitse renner Andreas Klöden is „onopvallend goed”, vindt commentator Michael Boogerd.

Hij is voor RadioShack de enige man in het klassement.

Negen dagen Ronde van Frankrijk, vrijwel niemand heeft hem tot nu toe al zien meefietsen en toch staat Andreas Klöden vandaag op de eerste rustdag op de achtste plaats in het algemeen klassement. Televisiecommentator Michael Boogerd had slechts twee woorden nodig om voor een typering van de Duitse renner, die 2.43 minuut achterstand heeft op geletruidrager Thomas Voeckler. „Onopvallend goed.”

Klöden (36) moest er om lachen, gisteren bij de start van de negende etappe in Issoire. „Goed gezien van Boogerd. Ik heb een beetje geluk gehad om uit de valpartijen te blijven in de eerste week, en ik heb natuurlijk een beetje ervaring.” Bang voor de rit naar Saint-Flour, op het oog lastig met acht klimmetjes en regenachtig weer? „Ach, er zal vandaag niet te veel gebeuren. Het wordt weer een dagje op je hoede zijn.”

Plotseling zat de kopman van RadioShack op de grond, na de ernstige valpartij in de afdaling van de Col du Pas de Peyrol, die generatiegenoot Aleksandr Vinokoerov en Jurgen Van den Broeck tot opgave dwong. Vijf seconden in beeld. Maar even snel als onopvallend nam hij zijn plek vooraan in het peloton weer in.

Is het toeval dat routiniers als Klöden en Basso (elfde op 3.36 minuut) na de tumultueuze eerste week geruisloos naar de top van het klassement zijn geklommen? Volgens Dirk Demol, ploegleider van Klöden, niet. „Die mannen staan er altijd. Pas op hè, dat is geen uitgemaakte zaak. Ze krijgen nooit klop, bij een mindere dag weten ze de schade te beperken. Solide, dat zijn ze.”

Beiden schitterden al in een vorig Tour-tijdperk, toen Lance Armstrong heerste en er van bloedpaspoorten nog geen sprake was. Klöden eindigde als tweede in 2004 en 2006, Basso het jaar ertussen. Als zoveel van hun generatiegenoten ontliep Basso (bloedzakjes bij dopingarts Fuentes) een schorsing niet. Om onweerstaanbaar terug te keren met Girowinst in 2010. En Klöden? Genoemd in de dopingaffaire bij Team Telekom, bij bloedtransfusies in Freiburg tijdens de Tour van 2006. Maar geschorst werd hij nooit. Niet opvallen heeft zo zijn voordelen.

Toch heeft Klöden, geboren in het Saksische Mittweida in de voormalige DDR, de erelijst en de stijl van een kampioen. Weinigen zitten zo mooi op de fiets als de 1,83 meter lange en 63 kilo lichte klassementsrenner. Net zo gemakkelijk met een klein koffiemolenverzetje de berg op als de grote molen draaien in de tijdrit. Als prof doorgebroken met de eindzege in Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland in 2000, gedoodverfd opvolger van Ullrich, naast zijn twee tweede plaatsen in de Tour ook zesde in 2009 en veertiende vorig jaar.

Altijd Der Hintermann gebleven, de man op de achtergrond. Bij T-Mobile bracht Ullrich miljoenen op de been in Duitse wielerkoersen, maar Klöden kan in eigen land onopgemerkt winkelen.

Bij Astana koos hij in 2007 voor de schaduw achter het Kazachstaanse boegbeeld Vinokoerov, en later achter kopmannen Alberto Contador en Armstrong. Sinds vorig seizoen is hij hooguit medekopman bij RadioShack. Tot in deze Tour Brajkovic, Levi Leipheimer en Chris Horner ten val kwamen en averij opliepen. „Dus is Klöden nu nog onze enige man voor het klassement”, zegt ploegleider Johan Bruyneel, met Armstrong en Contador negen keer winnaar van de Tour.

Zo is de voormalige Oost-Duitser in de herfst van zijn loopbaan plotseling tegen wil en dank de absolute kopman in de Amerikaanse ploeg van eigenaar Armstrong. Uitgerekend jarenlang de erfvijand van zijn beste vriend Jan Ullrich, die Klöden al kent vanaf de tijd dat ze beiden scholier waren aan de beroemde Kinder- und Jugend Sportschule Werner Seelenbinder in Oost-Berlijn. Als pubers slopen Ulle en Klödi in 1989 ’s avonds hun kamer uit om aan het einde van de gang in de televisiekamer te kijken naar het verbodene: de Tourproloog in West-Berlijn, gewonnen door de Nederlander Jelle Nijdam.

Nooit heeft Klöden zijn vriend laten vallen, ook niet toen Ullrich verwikkeld raakte in het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto en zijn carrière beëindigde. „We zijn en blijven vrienden”, zei hij al in 2006.

Als buurman in het Zwitserse Scherzingen zag hij van nabij hoe der Jan in de Duitse media werd afgebrand en een ernstige crisis doormaakte. Klöden heeft niets op met zijn vaderland, geeft zelden interviews en weigerde in 2008 om nog voor Duitsland uit te komen. „Ik wil geen superster voor de Duitsers worden.” Fietsen doet hij voor de prestaties en het geld, niet voor de aandacht. Opvallend detail: alle renners van RadioShack hebben hun naam en een vlag van hun land op het frame van hun fiets. Bij Klöden ontbreekt de vlag.

Dit seizoen won hij net als in zijn debuutjaar de Ronde van het Baskenland. Kan hij meedoen om de Tourzege? „Klödi en ik hebben regelmatig contact”, vertelde Ullrich vorige week in de Duitse krant Bild Zeitung. „Hij heeft zich goed voorbereid en voelt zich goed. Ik weet dat hij dag voor dag kan verbeteren.”

En Klöden zelf? Een ingehouden lachje terwijl hij op zijn fiets stapt. „Ik heb me goed voorbereid en hoop het vol te houden tot Parijs.” En daar verdwijnt hij met een paar pedaalslagen in een menigte van renners en volgers in de straten van Issoire. Om vijf uur later als vierentwintigste te finishen. „Schrijf er nog niet te veel over”, grapt Bruyneel na afloop. „Hoe onopvallender, hoe beter.”

    • Maarten Scholten