Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Israëlisch parlement stemt in met omstreden wet tegen boycots

Caption: An Israeli soldier fires a stun grenade at Palestinian protesters in front of a section of Israel?s controversial "separation barrier", at Qalandia close to the West Bank city of Ramallah on July 9, 2011, on the seventh anniversary of a ruling by the International Court of Justice in The Hague that termed illegal Israel's construction of the 720-km (430-mile) barrier in the Israeli occupied West Bank. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI
Caption: An Israeli soldier fires a stun grenade at Palestinian protesters in front of a section of Israel?s controversial "separation barrier", at Qalandia close to the West Bank city of Ramallah on July 9, 2011, on the seventh anniversary of a ruling by the International Court of Justice in The Hague that termed illegal Israel's construction of the 720-km (430-mile) barrier in the Israeli occupied West Bank. AFP PHOTO/ABBAS MOMANI Een Israëlische soldaat schiet op 9 juli een rookgranaat naar Palestijnse demonstranten bij de afscheidingsmuur bij de stad Ramallah, op de Westbank. Op deze dag was het precies zeven jaar geleden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de bouw van de 720 kilometer lange afscheidingsmuur als "illegaal" bestempelde. Foto AFP / Abbas Momani

Het Israëlische parlement heeft vanavond een omstreden wet goedgekeurd die boycots tegen Israël en Israëlische nederzettingen op de Westbank verbiedt. De parlementsleden stemden met 47 voor en 36 tegen de nieuwe wet, meldt persbureau AP.

Deze omstreden wet maakt het voor kolonisten of bedrijven in nederzettingen mogelijk om Israëlis te vervolgen die oproepen tot een boycot van Israël of zijn nederzettingen. Voorstanders zien het wetsvoorstel als een middel om Israëlische burgers op de Westbank te beschermen. Critici zien het echter als een beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Parlementslid Nitzan Horowitz van de Meretz-partij (wiki) sprak zich vandaag nog fel uit tegen de wet, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Horowitz: “We hebben hier te maken met wetgeving die de Israëlische democratie in verlegenheid brengt en mensen uit de hele wereld doen afvragen of Israël wel democratisch is”. Volgens zijn partijgenoot Ilan Gilon isoleert de wet Israël nog verder in de internationale gemeenschap.

In een commentaar laat Ha’aretz weten dat de voorstanders van de anti-boycotwet door protesten de mond te snoeren meedoen aan de “liquidatie van de democratie”. De Vereniging voor Burgerrechten in Israël (ACRI) sluit zich daarbij aan. De Palestijnse onderhandelaar in het vredesproces Saeb Erekat liet in een verklaring weten dat het wetsvoorstel “een duidelijke boodschap van de Israëlische regering is dat zij niet begaan zijn met de oprichting van een Palestijnse staat”.

Er wonen ongeveer driehonderdduizend Israëlis in zo’n honderd nederzettingen op de Westbank tegenover 2,5 miljoen Palestijnen.