'Huis-, tuin- en keuken- zwempakje gaat ook mee'

19-08-08, Beijing, China. Waterpolo halve finale tussen Nederland en Hongarije. Alette Sijbring, rechts en Yasemin Smit vieren na de overwinning. Foto Bas Czerwinski

Naam: Yasemin Smit

Leeftijd: 26

Sport: Waterpolo

Prestaties: Olympisch kampioen 2008, verliezend finalist Len Trophy 2011.

Zondag begint het wereldkampioenschap waterpolo in Shanghai. Wat is jullie doelstelling?

Yasemin Smit: „We willen zo goed mogelijk spelen. Er zijn ongeveer tien topploegen en dat houdt in dat we net zo goed eerste als tiende kunnen worden. We zijn ingedeeld in een poule met de Verenigde Staten, Hongarije en Kazachstan. Het wordt dus zwaar. We moeten zorgen dat we bij de eerste twee eindigen, dan wordt het wat gemakkelijker in de kruiswedstrijden. Meervoudig wereldkampioen de Verenigde Staten en drievoudig Europees kampioen Rusland zijn onze grootste concurrenten.”

Heb je extra taken als aanvoerster?

„Mijn rol houdt in dat ik voor de wedstrijden altijd een peptalk houdt. Verder begeleid ik het inzwemmen voor de wedstrijden een beetje.Tijdens de wedstrijden ben ik het verlengstuk van de coach.”

Neem je supporters mee?

„Nee, deze keer niet. Normaal gesproken gaan mijn vader en mijn vriend mee naar EK’s, WK’s en andere belangrijke toernooien. Maar dit jaar is het al heel druk geweest, omdat ik met mijn club Het Ravijn de finale van de Len Trophy heb gehaald. Ze hebben al heel Europa doorgereisd dus ze doen het nu even rustig aan. Als het heel goed gaat tijdens het wereldkampioenschap, zou het kunnen dat ze nog even langskomen in China. Andere speelsters hebben wel familie en vrienden bij zich. Er zal dus nog wel wat oranje te ontdekken zijn op de tribunes.”

Wat neem je zoal mee in je koffer?

„Niets speciaals. Ik heb geen mascotte of iets dergelijks. Het belangrijkste waar ik aan moet denken is de kleding van het Nederlands team; badpakken, trainingspak, badslippers en dergelijke. Verder wat videootjes en tijdschriften om de tijd tussen de trainingen en wedstrijden door te doden.”

Hoeveel badpakken heb je nodig voor een dergelijk toernooi?

„Iedereen denkt altijd dat onze badpakken direct kapot worden getrokken, omdat waterpolo zo’n harde sport is. Maar dat is helemaal niet zo. De badpakken kunnen wel tegen een stootje. Ik heb er drie bij me. We hebben twee sponsors dus ook twee verschillende wedstrijdbadpakken, daar kom ik het hele toernooi mee door. Ook neem ik een huis-, tuin- en keukenzwempakje mee. Zo één die ‘gewone’ zwemmers aanhebben als ze baantjes zwemmen. Die gebruik ik voor de trainingen. Wedstrijdpakken zitten namelijk zo hoog in je nek. Dat is nodig voor wedstrijden zodat de tegenstander je niet gemakkelijk beet kan pakken maar als je er lang mee zwemt, gaat het schuren.”

Ben je eerder in Shanghai geweest?

„Nee. Wel in Peking natuurlijk, maar Shanghai schijnt anders te zijn. Ik heb gehoord dat het een heel drukke en moderne stad is met veel hoogbouw. Ik ben benieuwd. Buiten de wedstrijden om hebben we weinig tijd om de stad te verkennen. In de ochtend en de avond moeten we trainen. We hebben alleen tijd om ter ontspanning een rondje rond het hotel te lopen. Na het toernooi hoop ik nog wel iets van Shanghai te kunnen zien.”

    • Shari Kiljan