Hoofd Cypriotische marine gedood bij explosie marinebasis

Caption: Two special policemen, right, carried a body, killed by the explosion's concussion wave near of the Evangelos Florakis naval base in Mari, Cyprus, Monday July 11, 2011. A huge explosion tore through a Cypriot National Guard naval base causing widespread damage, the Defense Ministry said. At least 10 people were feared dead. A bush fire ignited gunpowder stored in containers that Cypriot authorities confiscated in 2009 from a ship sailing off its coast. The ship, the Cypriot-flagged Monchegorsk, had been suspected of heading from Iran to Syria, with gunpowder destined for Gaza. It was seized in February 2009. (AP Photo/Petros Karadjias)
Caption: Two special policemen, right, carried a body, killed by the explosion's concussion wave near of the Evangelos Florakis naval base in Mari, Cyprus, Monday July 11, 2011. A huge explosion tore through a Cypriot National Guard naval base causing widespread damage, the Defense Ministry said. At least 10 people were feared dead. A bush fire ignited gunpowder stored in containers that Cypriot authorities confiscated in 2009 from a ship sailing off its coast. The ship, the Cypriot-flagged Monchegorsk, had been suspected of heading from Iran to Syria, with gunpowder destined for Gaza. It was seized in February 2009. (AP Photo/Petros Karadjias) Twee politieagenten dragen een slachtoffer van de explosie op een Cypriotische marinebasis weg. Foto AP / Petros Karadjias

Onder de twaalf doden die vanochtend vielen door een explosie op de belangrijkste marinebasis van het Grieks-Cypriotische leger bevindt zich onder andere het hoofd van de Cypriotische marine.

De explosie vond plaats in een munitiedepot van de basis en beschadigde de grootste energiecentrale van het eiland en gebouwen in de omliggende dorpen. Alle twaalf doden zijn inwoners van Cyprus. Er vielen daarnaast nog 62 gewonden. Na het incident stapten vanmiddag de Cypriotische minister van Defensie en de chef van het leger op.

http://youtu.be/oa4kPK4D2lM

Het buskruit dat op de marinebasis lag opgeslagen werd in februari 2009 onderschept op een schip dat op weg was van Iran naar de Gazastrook, waar de gewapende radicaal-islamitische beweging Hamas aan de macht is.

De gehavende Mari energiecentrale op Cyprus is verantwoordelijk voor zestig procent van de stroomtoevoer op het eiland. Foto AP / Philippos ChristouDe gehavende Mari energiecentrale op Cyprus is verantwoordelijk voor zestig procent van de stroomtoevoer op het eiland. Foto AP / Philippos Christou

De president van Cyprus, Dimitris Christopfias, bezocht vanochtend het rampgebied en sprak over “een catastrofe van bijbelse proporties”. Christopfias zei getroffen te zijn door de “verwoestende” ramp vanwege het verlies van vele mensenlevens en het gewond raken van veel van “onze landgenoten”.