Hebben Nederlanders echt zo lang vakantie, of valt het mee?

Gemiddeld heeft een Nederlander 28 vakantiedagen per jaar, ofwel 5,5 week. Daarmee zit Nederland wereldwijd laag in de middenmoot. Landen als Finland (44), Frankrijk (40) en Israël (40) hebben aanzienlijk meer betaalde vakantiedagen, vooral door het hoge aantal nationale feesten. In landen als de VS (25), Canada (20) en Thailand (19) hebben mensen minder vakantie dan Nederlanders.

Maar ontsnappen aan het leven van alledag kan toch ook door buiten de zomermaanden een paar weken op vakantie te gaan? Of door meerdere korte vakanties te plannen? Waarom moet iedereen zo nodig in juli en augustus het land ontvluchten?

De lange zomervakantie voor schoolkinderen stamt nog uit de 19e-eeuwse boerensamenleving. Tijdens de zomer hielpen kinderen hun ouders op het land; school moest wijken. Praktische redenen dus, er zit geen pedagogische gedachte achter.

Nog altijd duren de basisschoolvakanties lang: zes weken. Middelbare scholieren zijn zelfs nog een week langer vrij. Het reces van de Tweede Kamer duurt acht weken. Niet dat de politici in Den Haag al die tijd vrij zijn, maar er zijn dan geen debatten. Veel bedrijven sluiten in de zomervakantie voor enkele weken hun deuren en werknemers zijn verplicht in die periode vakantie op te nemen.