Grootste steden Nederland groeien hard

Het bevolkingsaantal in de drie grootste steden groeit veel sneller dan in de rest van Nederland. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lieten de afgelopen twee jaar een groeitempo zien dat drie keer zo hoog lag als de 1,0 procent voor Nederland als geheel. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei wordt deels veroorzaakt door buitenlandse migratie. Ook vestigden zich meer mensen uit andere Nederlandse gemeenten in de grote steden en vertrokken er minder inwoners. Volgens het CBS komt dit doordat nieuwbouw zich concentreert op gebieden in en rond de grote steden, zoals de wijken Leidschenveen in Den Haag en IJburg in Amsterdam.

Vooral Amsterdam groeit hard. De afgelopen twee jaar kwamen er 25.000 inwoners bij, tegen 23.000 voor Rotterdam en 13.000 voor Den Haag. Rotterdam groeide sterk doordat de gemeente Rozenburg een deelgemeente van de stad werd. Bijna alle grote steden in Nederland groeiden in de afgelopen twee jaar. Slechts vier van de 31 grootste gemeenten krompen. Dit waren Emmen, Heerlen, Hengelo en Sittard-Geleen.