Gezinsgehaktballetjes

Niet dat ik ben afgestudeerd op dit onderwerp, maar volgens mij houden de meeste kinderen van overzichtelijk eten. Voedsel dat ze kennen, of waarvan ze op z’n minst kunnen inschatten hoe het smaakt. Als ouder wil je natuurlijk niet elke dag sperzieboontjes met een slavink eten. Anderzijds is elke avond gedonder aan tafel en kroost dat het grootste deel van het diner bezig is olijven/paprikastukjes/korianderblaadjes/chilipeperspikkels uit z’n bord te pulken ook weer zo ongezellig. En dus blijft het gezinsmaal een kwestie van schikken. Ooit, op een goede dag, lusten ze alles wat je ze voorzet. (Waarschijnlijk is dat als ze het ouderlijk huis verlaten. Maar niet gewanhoopt, want vanaf dan kun je sowieso weer iedere avond koken wat je zelf lekker vindt.)

Vandaag een compromisrecept voor het hele gezin. Wie houdt er nu niet van gehaktballetjes in tomatensaus? Het is kindervoedsel, en tegelijkertijd is niemand er te oud voor. Zeker niet voor deze versie. De lamsgehaktballetjes herbergen een kleine verrassing, en komijn, kaneel en piment maken de tomatensaus warm en kruidig.

Voor 4 personen:

3 teentjes knoflook

500 gram lamsgehakt

1 kleine ui, geraspt

1 eidooier

1 theelepel gemalen komijn

¼ theelepel gemalen kaneel

¼ theelepel gemalen piment

1 bos koriander, fijngesneden

een handje witte amandelen

olijfolie

2 blikken tomaatstukjes

1 theelepel suiker

Pel de knoflooktenen, rasp er 2 en snijd er 1 fijn. Doe het gehakt in een kom en voeg de eidooier, geraspte ui en geraspte knoflook (bewaar het fijngesneden teentje) en alle specerijen toe. Voeg de helft van de koriander toe, plus zout en peper naar smaak en kneed het gehakt tot een samenhangende massa. Draai walnootgrote balletjes, maak in elk een kuiltje, stop er een amandel in en boetseer het gaatje weer dicht. Laat de gehakballetje een half uurtje opstijven in de koelkast. Zet een braadpan (of tajine) op vrij laag vuur en schenk er een royale scheut olijfolie in. Fruit de fijngesneden knoflook. Doe de inhoud van de blikken tomaat erbij, de suiker, een halve theelepel zout en versgemalen peper. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur op z’n allerlaagst en laat de saus 20 minuten sudderen. Verdeel dan de gehaktballetjes gelijkmatig over de tomatensaus. Zet het deksel er weer op en laat nog ongeveer 20 minuten stoven. Strooi de rest van de koriander er alleen over wanneer uw kinderen niet allergisch zijn voor de kleur groen. Geef er couscous bij of (Turks of Marokkaans) platbrood, waarvan iedereen aan tafel grote stukken kan afscheuren om door de saus te sleuren.

Janneke Vreugdenhil