Geluk - dat was zijn identiteit

Necrologie

Na de moord op de Argentijnse protestzanger Facundo Cabral (74) zijn in Guatemala drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Argentine singer Facundo Cabral is seen in Buenos Aires in this July, 2006 file photo. Cabral, one of the stars of Latin American folk music, was shot dead in Guatemala City early on Saturday, July 9, 2011, when unidentified gunmen riddled his car with bullets, authorities said. The motive of the shooting was not clear. REUTERS/Enrique Garcia Medina/Files (ARGENTINA - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT OBITUARY) REUTERS

Echt zingen is het aanvankelijk niet. Facundo Cabral tokkelt melancholieke akkoorden op zijn gitaar en declameert met bronzen stem tot hij – kwetsbaar – zijn lied inzet. No soy de aqui ni soy de alla, „Ik kom niet van hier of daar/ik heb geen leeftijd en geen toekomst/gelukkig zijn is mijn identiteit”.

De Argentijnse zanger Facundo Cabral werd zaterdag in Guatemala-Stad vermoord bij een overval op zijn auto. Na een serie optredens was hij met promotor Henry Fariña al vroeg op weg naar de luchthaven, toen de auto vanuit twee andere auto’s werd beschoten. Volgens de Guatemalteekse autoriteiten was niet Cabral, maar Fariña doelwit van de aanval, uitgevoerd door een georganiseerde bende. Fariña raakte zwaar gewond, Cabral overleed ter plekke. President Álvaro Colom zei „verbijsterd” te zijn door de „laffe daad”.

Cabral is in Latijns-Amerika een zeer bekend artiest. De zanger, gitarist, dichter en schrijver van 66 boeken (o.a. Borges and I, over zijn vriendschap met schrijver Jorge Luis Borges) werd in 1937 geboren. Hij reisde al als 9-jarige rond om te verdienen voor zijn familie en belandde in een heropvoedinginstituut, waar een priester hem alfabetiseerde en de liefde voor taal bijbracht. Cabral leerde zichzelf gitaar spelen en werd zanger in een hotel, tot hij doorbrak met No Soy De Aqui, Ni Soy De Alla.

Cabral oogstte lof en woede met zijn politiek getinte teksten. Toen Argentinië in 1976 een militair regime kreeg, week hij uit naar Mexico. Hij zag zichzelf als ‘wereldburger’ en trad in 150 landen op met concerten die een mix boden van liedjes en politiek-filosofische conferences. Al was hij kreupel en bijna blind, hij bleef optreden. In 1996 werd hij door de Unesco geëerd als international messenger of peace.

Cabrals dood leidde in Zuid-Amerika tot massale uitingen van rouw en afkeur. Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú reisde naar de plaats van het misdrijf en huilde. De Venezolaanse president Hugo Chávez twitterde: „Wat een pijn, de grote troubadour van de Pampas is vermoord. Huil mee met Argentinië.”

    • Mischa Spel