Frankrijk wil onderhandelingen tussen Gaddafi en opstandelingen

Libische rebellen gisteren tijdens een oefening in de bergen bij Misrata. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

Frankrijk vindt dat het tijd is dat de Libische opstandelingen gaan onderhandelen met het regime van Moammar Gaddafi. De zoon van Gaddafi zegt vandaag in een interview dat het regime daarover al gesprekken voert met de Fransen.

De Franse defensieminister Gerard Longuet zei gisteravond in een interview met tv-zender BFM dat zijn land beide partijen in het Libische conflict gevraagd heeft met elkaar het gesprek aan te gaan. Volgens Longuet heeft het voor de opstandelingen geen zin om op het vertrek van Gaddafi te wachten, hoewel hij benadrukte dat Frankrijk nog altijd wil dat de Libische dictator de macht afstaat.

Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de Libische leider, zegt vanochtend in een interview met de Algerijnse krant El Khabar dat het Libische regime al onderhandelingen voert met Frankrijk over een eventuele politieke oplossing voor de al maanden slepende strijd. Volgens Gaddafi heeft Frankrijk het regime beloofd bij een onderling akkoord de opstandelingen tot een staakt-het-vuren te zullen dwingen.

De Verenigde Staten lieten vannacht weten dat de druk op Gaddafi onverminderd hoog moet blijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat alleen de Libische bevolking kan bepalen hoe de machtsoverdracht in Libië eruit moet zien. De inhoudelijk verschillende verklaringen van Frankrijk en de VS laten zien dat het geduld van het NAVO-bondgenootschap met de missie in Libië kleiner wordt. De coalitielanden proberen Gaddafi al maanden tevergeefs tot aftreden te dwingen.